Foto: AP/AFP/Reuters/Scanpix/LETA/DELFI
Daudzas aviokompānijas pasaulē ir apturējušas lidojumus, tiek slēgtas ēdināšanas vietas, un Covid-19 ietekme ir jūtama visās nozarēs. Līdz ar to uzņēmumi atlaiž darbiniekus, samazina darba algas, tomēr vienlaikus atsevišķu kompāniju vadītāji un to komandas "nogriež" arī savus atalgojumus, lielākā vai mazākā mērā solidarizējoties ar pārējiem darbiniekiem.

Jau iepriekš Eiropas Komisijas priekšsēdētājas vietnieks Valdis Dombrovskis norādīja, ka pašreiz nav iespējas sniegt precīzas ekonomikas attīstības prognozes, jo tās ir atkarīgas no tā, kā izdosies pārvarēt pandēmiju. Ja pašreizējie pasākumi (ierobežoti pasākumi un sociālie kontakti) būs sekmīgi un ļaus samazināt vīrusa izplatību, ekonomika samērā ātri varēs atgūties. Tomēr ir skaidrs, ka problēmas būs un tās būs pietiekami nopietnas. Visticamāk, daudzas ES dalībvalstis piedzīvos recesiju.

Viena no šīm valstīm būs Latvija, jo nu vairs nerunājam par recesijas iespējamību, bet gan par tās dziļumu. Ekonomistu aplēses ir dažādas, tomēr IKP kritums šogad iespējams līdz pat 5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!