Foto: Pexels
Jauns likumprojekts, ko drīzumā sāks izskatīt Jaunzēlandes parlaments, paredz, ka finanšu sektoram vajadzēs atskaitīties ne tikai par savu, bet arī klientu ietekmi uz vidi.

Valsts ir apņēmusies līdz 2050. gadam panākt tā saukto “oglekļa neitralitāti.” BBC vēsta, ka mērķa sasniegšanai valdība ir nolēmusi pievērsties ne tikai ražošanai un transportam, bet arī finanšu sektoram, liekot bankām un citiem ar nozari saistītiem uzņēmumiem atskaitīties par to ietekmi uz vidi.

Likums ietekmēs arī apdrošinātājus un fondu pārvaldītājus. Kopumā tas skars apmēram divsimt dažādus uzņēmumus.

Šiem uzņēmumiem, kā raksta "Reuters", vajadzēs ne tikai atbildēt par viņu darbībām, bet arī atbildēt par finansēto klientu ietekmi uz vidi. Ja likums tiks apstiprināts, atskaitīties par emisijām un to ietekmi klimata pārmaiņu novēršanā uzņēmumiem nāksies no nākamā gada.

Par klimata pārmaiņu jautājumiem atbildīgais ministrs Džeims Šovs norādījis, ka, neiesaistot finanšu nozari, valsts nevarēs sasniegt 2050. gadam uzstādīto emisiju mērķi. “Prasība finanšu sektoram atklāt tā ietekmi uz klimata pārmaiņām palīdzēs uzņēmumiem identificēt augstu emisiju aktivitātes, kas varētu radīt riskus to auglīgai darbībai,” komentējis ministrs.

Arī citviet pasaulē finanšu nozare arvien vairāk pievēršas klimatu pārmaiņu jautājumiem. ASV bankas "JPMorgan Chase", "Goldman Sachs" un "Bank of America" ir izstrādājuši planus, kas paredz samazināt atbalstu fosilā kurināmā nozarei un citiem piesārņotājiem. Šie plāni saskan ar Parīzes klimata vienošanās mērķiem, ko atbalsta arī ASV prezidenta Džo Baidena administrācija.

Paredzams, ka parlaments likumu pirmajā lasījumā izskatīs šonedēļ un, ja tas tiks apstiprināts, tad Jaunzēlande kļūs par pirmo valsti pasaulē, kas klimata jautājumos ir pievērsusies arī finanšu sektoram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!