Foto: AFP/Scanpix

Šā gada jūnijā darbību sāks Ziemeļvalstu enerģijas biržas "Nord Pool Spot" ("Nord Pool") Lietuvas apgabals, liecina paziņojums biržas interneta lapā.

Patlaban Lietuvā darbojas birža "Baltpool", taču jau ilgāku laiku ticis runāts par jauna apgabala izveidi "Nord Pool", kas aizstātu esošo elektroenerģijas tirdzniecības platformu. "Nord Pool" nodrošinājis tehnisko risinājumu "Baltpool".

Lietuva veidos jaunu nākamās dienas darījumu jeb "Elspot" zonu, kurai nebūs tiešu saikņu ar citiem Ziemeļvalstu enerģijas biržas apgabaliem. Tirdzniecība jaunajā apgabalā notiks eiro, vēlāk pievienojot arī vietējo valūtu litus.

Kā vēsta "Nord Pool", šodien parakstīts līgums ar Lietuvas pārvades sistēmas operatoru "Litgrid", bet apgabals darboties sāks 18.jūnijā.

Patlaban "Nord Pool" dalībnieki ir 350 kompānijas no 20 valstīm. 2011.gadā biržas apgrozījums bija 316 teravatstundas.

Kā ziņots, Igaunijas "Nord Pool" apgabals darbību sāka 2010.gadā, savukārt Lietuvā līdz šim bija sava birža "Baltpool". Latvijā vēl elektroenerģijas birža nedarbojas, taču mērķis ir izveidot arī Latvijas "Nord Pool" apgabalu. Līdz šim lēmumu par to "Nord Pool" nav pieņēmis, gaidot, kad tiks veikta no AS "Latvenergo" koncerna nodalītā pārvades sistēmas operatora sertifikācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!