Foto: Reuters/Scanpix

Pēc ziņām, ka teju viss tā dēvētā Junkera investīciju fonda finansējums līdz šim izlietots 15 bagātākajām Eiropas Savienības (ES) valstīm, Eiropas Komisija (EK) solījusi turpmāk, piešķirot līdzekļus, vairāk ņemt vērā arī ģeogrāfiskos apstākļus, ziņo aģentūra "Reuters".

Jāatgādina, ka šā gada jūnijā, gadu pēc vērienīgās investīciju programmas ieviešanas, no 315 miljardus eiro lielā finansējuma projektiem bija sadalīti 104,75 miljardi eiro. Eiropas Investīciju banka (EIB) paudusi bažas, ka no pašreiz piešķirtā finansējuma aptuveni 92% piešķirti 15 bagātākajām ES valstīm, kamēr 13 nabadzīgākajām novirzīti vien 8%.

EK preses pārstāve Annika Breitharda skaidro, ka šāds sadalījums, kad finansējums vairāk ticis Rietumeiropas, Skandināvijas un Dienvideiropas valstīm, skaidrojams ar iesniegto projektu proporciju, kur valstis no minētājiem reģioniem bijušas krietni aktīvākas.

"Neskatoties uz to, EK piekrīt, ka ģeogrāfiskais pārklājums varētu tikt uzlabots," viņa sacīja, piebilstot, ka to veicinās EK priekšlikums dubultot līdz šim 315 miljardus lielo fondu, tostarp jau iepriekš ticis domāts, ka līdz ar finansējuma palielināšanu lielāka uzmanība tiks pievērsta vienmērīgākām līdzekļu izlietojumam.

13 nabadzīgākās ES valstis, tostarp Latvija, kā sola EK, turpmāk veiksmīgākai investīciju plāna izpildei saņems EK nodrošinātu tehnisko palīdzību.

Par 15 bagātākajām ES valstīm dēvē tās, kuras bija ES dalībvalstis pirms 2004. gada paplašināšanās procesa. Tā ir Austrija, Beļģija, Dānija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Īrija, Itālija, Luksemburga, Nīderlande, Portugāle, Spānija, Zviedrija un Lielbritānija. Pēc 2004. gada ES pievienojušās vēl 13 valstis lielākoties no Austrumeiropas un Centrāleiropas – Bulgārija, Horvātija, Kipra, Čehija, Igaunija, Ungārija, Latvija, Lietuva, Malta, Polija, Rumānija, Slovākija un Slovēnija.

Vēstīts, ka kopējais investīciju apjoms ES dalībvalstīm EFSI ir 315 miljardi eiro. EFSI ietvaros EIB finansējums ir pieejams projektiem, kuru kopējās realizācijas izmaksas ir no 50 miljoniem eiro, kur EIB līdzfinansējums ir līdz 50%, bet ne mazāk kā 25 miljoni eiro.

Maziem un vidējiem uzņēmumiem ir iespēja saņemt finansējumu projektu īstenošanai finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, riska kapitāla ieguldījumi), izmantojot investīciju platformas, kas paredzētas finanšu ieguldījumu virzībai vairāku investīciju projektu finansēšanai.

Junkera plāna finansējumu plānots fokusēt projektiem tādās jomās kā stratēģiskā infrastruktūra, izglītība, pētniecība un attīstība, inovācijas, mazo uzņēmumu atbalsts, kā arī atjaunojamā enerģija un energoefektivitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!