Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīnas telekomunikāciju uzņēmuma "Huawei Technologies" finanšu direktore Mena Vaņdžou ir aizturēta Kanādā, un viņai draud izdošana ASV, trešdien paziņoja Kanādas Tieslietu ministrija.

Mena tika aizturēta 1.decembrī Vankūveras pilsētā. ASV ir pieprasījušas viņas izdošanu, un piektdien ir paredzēta tiesas sēde par viņas atbrīvošanu pret drošības naudu.

Tieslietu ministrija piebilda, ka nevar sniegt sīkākas ziņas, jo Mena pieprasījusi to publicēšanas aizliegumu.

Laikraksts "The Wall Street Journal" (WSJ) aprīlī ziņoja, ka ASV varas iestādes ir sākušas izmeklēšanu par Irānai noteikto sankciju pārkāpšanu no "Huawei" puses.

Mena ir arī "Huawei" direktoru padomes priekšsēdētāja vietniece un uzņēmuma dibinātāja Žeņa Dženfeja meita.

"Huawei" ir viens no pasaulē lielākajiem telekomunikāciju iekārtu un pakalpojumu nodrošinātājiem, bet ASV valdības nacionālās drošības amatpersonas uzskata, ka šī uzņēmuma ciešās saites ar Ķīnas valdību padara to par drošības risku.

Ķīnas vēstniecība Kanādā trešdien pauda protestu pret "Huawei" finanšu direktores aizturēšanu un aicināja viņu nekavējoties atbrīvot. "Ķīnas puse ir stingri pret un stingri protestē pret šāda veida darbībām, kas nopietni kaitējušas upura cilvēktiesībām," teikts vēstniecības paziņojumā.

"Ķīnas puse ir iesniegusi bargus protestus ASV un Kanādas pusei un aicinājusi tās nekavējoties labot šo nelikumību un atjaunot Menas Vaņdžou personīgo brīvību."

"Huawei" ceturtdien paziņoja, ka tam nav zināms par nekādu likumpārkāpumu, ko būtu izdarījusi uzņēmuma finanšu direktore. Menai, kas Kanādā bija ieradusies ar tranzīta avioreisu, draud vēl "neprecizētas apsūdzības" Ņujorkas Austrumu apgabala tiesā, informēja "Huawei".

"Uzņēmumam ir sniegts ļoti maz informācijas par šīm apsūdzībām, un tam nav zināms par nevienu Menas likumpārkāpumu," teikts "Huawei" paziņojumā. "Kompānija tic, ka Kanādas un ASV tieslietu sistēmas galu galā nonāks pie taisnīga slēdziena."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!