Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis asi kritizējis Kanādas lēmumu atdot Vācijai turbīnu, kas nepieciešama gāzesvada "Nord Stream" darbības nodrošināšanai.

Telefonsaruā ar Kanādas premjerministru Džastinu Trudo Zelenskis sacīja, ka Ukrainas iedzīvotāji nekad nepiekritīs šādam Otavas lēmumam, kas faktiski pārkāpj sankciju režīmu.

Tikmēr svētdien Otavā un Monreālā notikušas protesta akcijas pret Kanādas valdības lēmumu atdot Vācijai "Nord Stream" nepieciešamo turbīnu.

Laikraksts "Kommersant" vēstī, ka Kanāda 17. jūlijā Vācijai nosūtījusi saremontēto Vācijas rūpniecības koncerna "Siemens" turbīnu, kas tiek izmantota dabasgāzes transportēšanai pa "Nord Stream" no Krievijas uz Vāciju. Turbīna uz Vāciju tiek nogādāta ar lidmašīnu. Pēc tam ar prāmi un pa sauszemi caur Helsinkiem tā tiks nogādāta uz kompresoru staciju Ļeņingradas apgabalā.

Vācijas ekonomikas ministra Roberta Hābeka preses pārstāve skaidroja, ka šīs turbīnas steidzama piegāde tiek veikta tāpēc, lai likvidētu Krievijas ieganstu dabasgāzes piegāžu samazināšanai.

"Mēs darām visu iespējamo, lai likvidētu šo ieganstu. Mūsu informācija liecina, ka šī turbīna ir nomaiņas turbīna, kas paredzēta izmantošanai septembrī," sacīja preses pārstāve.

Jūnija vidū Krievijas dabasgāzes gigants "Gazprom" paziņoja, ka gāzes piegādes pa "Nord Stream" tiek būtiski samazinātas, jo sankciju dēļ kavējas turbīnas saņemšana no Kanādas. Vācijas amatpersonas izteikušās, ka šāds Krievijas lēmums pieņemts politisku, nevis tehnisku iemeslu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!