Kanādas kompānija "TC Energy" trešdien, 9. jūnijā, paziņoja, ka ir atteikusies no pretrunīgi vērtētā naftasvada "Keystone XL" projekta īstenošanas.

Uzņēmums informējis Kanādas Albertas provinces valdību par savu lēmumu un koordinēsies ar regulatoriem, pirmiedzīvotāju organizācijām un citām ieinteresētām pusēm, "lai izpildītu savas saistības vides un regulācijas jomās un nodrošinātu projekta drošu izbeigšanu un aiziešanu no tā", teikts "TC Energy" paziņojumā presei.

ASV prezidents Džo Baidens savas prezidentūras pirmajā dienā janvārī pieņēma izpildrīkojumu par naftasvada "Keystone XL" būvniecības atļaujas atcelšanu.

Baidens prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā bija solījis izbeigt šo projektu ekoloģisku apsvērumu dēļ.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija 2017. gada martā deva galīgo apstiprinājumu naftasvada "Keystone XL" būvniecībai starp Kanādu un ASV, ko Trampa priekšgājējs Baraks Obama bija bloķējis saistībā ar bažām par iespējamo vides piesārņojumu.

2018. gada novembrī ASV Montanas štata apgabaltiesa apturēja naftasvada "Keystone XL" būvniecību, norādot, ka Trampa administrācija nav spējusi pienācīgi paskaidrot iepriekšējā aizlieguma atcelšanu.

Saskaņā ar projektu 1900 kilometrus garais naftas vada atzars savienotu naftas atradnes Kanādas Albertas provincē ar ASV naftas vadu tīklu, pa kuru jēlnaftu varētu nogādāt uz pārstrādes rūpnīcām Meksikas līča piekrastē.

Lai gan šo projektu ir ilgstoši atbalstījusi Kanādas valdība, pret to ir vides aktīvisti un Ziemeļamerikas pirmiedzīvotāju organizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!