Foto: Pixabay

Pēc pagājušā gada ekonomikas izaugsmes mērķa atcelšanas, tagad Ķīna centīsies panākt ekonomikas izaugsmes līmeni virs 6% 2021. gadā, vēsta "BBC".

Ķīnas premjerministrs Li Kecjans šo mērķi izziņojis piektdien, atklājot šā gada Nacionālo tautas kongresu.

Mērķis iezīmē atgriešanos pie straujas izaugsmes pēc tam, kad Covid-19 pandēmija sāpīgi skāra arī pasaulē otru lielāko ekonomiku. Lai gan pagājušajā gadā Ķīnas ekonomika uz pārējās pasaules fona lepojās ar izaugsmi, tai izdevās sasniegt tikai 2,3% pieaugumu, kas ir vājākais rezultāts pēdējo desmitgažu laikā.

Jaunais mērķis uzsver Ķīnas ekonomikas spēcīgo atlabšanu pretstatā situācijai 2020. gada pirmajā ceturksnī, kad pandēmijas dēļ noteiktie ierobežojumi izraisīja strauju kritumu par 6,8%.

2020. gada otrajā pusē Ķīnas ekonomikā atgriezās izaugsme, un Ķīna bija vienīgā lielā pasaules ekonomika, kas šajā gadā auga.

Tagad valdība cer turpināt šo ekonomikas atlabšanas procesu

"Nosakot šo mērķi, mēs esam ņēmuši vērā ekonomiskās aktivitātes atjaunošanos," akcentējis premjers.

Saskaņā ar dažām aplēsēm šis mērķis tomēr šķiet pieticīgs, piemēram, esot krietni zem Starptautiskā Valūtas fonda prognozēm par ekonomikas izaugsmi šogad 8,1% apmērā. Arī citi analītiķi to prognozē straujāku.

Ķīna arī noteikusi budžeta deficīta mērķi aptuveni 3,2% apmērā no iekšzemes kopprodukta. Tomēr vienlaikus valsts Finanšu ministrija paudusi bažas par valdības budžeta stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!