Foto: AP/Scanpix/LETA

Aprīlī būtiski pieauguši Ķīnas eksporta apjomi, strauji palielinoties pandēmijas izraisītam pieprasījumam Amerikā. Arī Indijas cīņa ar Covid-19, kad valstī ražošana ir ievērojami ierobežota, ir palīdzējusi veicināt noietu Ķīnas precēm, vēsta BBC.

Ķīnas eksporta apjoms dolāru izteiksmē pieauga par vairāk nekā 32%, salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli, līdz gandrīz 264 miljardiem ASV dolāru. Savukārt valsts importa apjomi pieauga desmitgades visstraujākajā tempā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par 43%.

Neskatoties uz pašreizējo spriedzi Ķīnas tirdzniecības attiecībās ar ASV un citām valstīm, valsts eksporta apjomi aprīlī bija gandrīz par 43 miljardiem lielāki nekā importa apjomi. Ekonomisti gan norāda, ka, vērtējot šos skaitļus, ir jāņem vērā, ka tie tiek salīdzināti ar laika posmu pirms gada, kad valsts darbība gandrīz bija apturēta stingro ierobežojumu dēļ.

Tomēr pasaules otrās lielākās ekonomikas atveseļošanās process joprojām saskaras ar daudziem izaicinājumiem. Analītiķi prognozē, ka Ķīnas iekšzemes kopprodukta pieaugums palēnināsies no rekordlielā 18,3% pieauguma gada pirmajā ceturksnī. Covid-19 pandēmija ir izjaukusi piegādes ķēdes visā pasaulē, palēninot preču apriti un palielinot transportēšanas izmaksas. Globālais mikročipu trūkums, kurus izmanto, sākot no automašīnu un beidzot ar tālruņu ražošanu, negatīvi ietekmē ražotājus. Pagājušajā nedēļā Ķīnas ražošanas iepirkumu vadītāju indekss liecināja, ka rūpnīcu aktivitātes pieaugums aprīlī palēninājies, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi.

Jāatgādina, ka ceturtdien Ķīna "uz nenoteiktu laiku" apturēja ekonomisko dialogu ar Austrāliju, kas ir jaunākais notikumu pavērsiens abu valstu pieaugošajā diplomātiskajā spriedzē. Attiecības ir pasliktinājušās, kopš Austrālija aicināja izmeklēt Covid-19 rašanās cēloni un aizliedza Ķīnas telekomunikāciju gigantam "Huawei" būvēt savu 5G tīklu. Pērn Ķīna piemēroja sankcijas Austrālijas precēm, piemēram, vīnam un liellopu gaļai. Savā paziņojumā Ķīnas valdība apsūdzēja Austrāliju "aukstā kara domāšanā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!