Foto: Reuters/Scanpix

Ķīna ceturtdien trešo dienu pēc kārtas devalvēja nacionālās valūtas juaņas kursu pret ASV dolāru, pazeminot to par 1,11% salīdzinājumā ar trešdienas kursu un turpinot šokēt globālos finanšu tirgus.

Ķīnas centrālā banka ceturtdien noteica juaņas centrālās paritātes kursu kā 6,4010 juaņas par vienu ASV dolāru, kas ir par 1,11% zemāks nekā trešdien noteiktās 6,3306 juaņas par dolāru, paziņoja Ķīnas Ārvalstu valūtas tirdzniecības sistēma.

Tas notika pēc tam, kad Ķīna pieņēma vairāk uz tirgu orientētu metodi valūtas kursa aprēķināšanai.

Juaņas devalvāciju daudzi uzskata par paņēmienu Ķīnas preču eksporta veicināšanai, padarot tās konkurētspējīgākas cenu ziņā, kā arī saista to ar Ķīnas ekonomikas izaugsmes palēnināšanos, tomēr Ķīnas centrālā banka to nosauca par vienreizēju pasākumu savas valūtu maiņas sistēmas reformēšanai.

Ķīna stingri kontrolē nacionālo valūtu, pieļaujot svārstības līdz 2% virs vai zem noteiktā kursa, bet ir vairākkārt solījusi pāriet uz sistēmu, kas būtu vairāk orientēta uz tirgu.

Eiropas akciju tirgos Londonā, Frankfurtē un Parīzē trešdien bija kritums pēc bažām, ka problēmas Ķīnas ekonomikā varētu būt nopietnākas, nekā līdz šim uzskatīts, tomēr Ņujorkas biržas indeksi lielākoties pieauga.

Āzijas akciju tirgos ceturtdien nebija vienotas kāpuma vai krituma dinamikas, bet Šanhajas biržas indekss ceturtdienas rītā pieauga par 0,74%.

Ķīnas Tautas banka otrdien pēc devalvācijas paziņoja, ka pieņem jaunu valsts valūtas novērtēšanas mehānismu, un nosauca to par vienreizēju pasākumu tirgus reformu veicināšanai.

Amatpersonas sacīja, ka tagad izmantos iepriekšējās dienas kursu tirgus slēgšanas brīdī, pieprasījumu un piedāvājumu ārvalstu valūtas tirgū, un citu svarīgāko valūtu kursus, lai izlemtu par dienas kursu, kas tiktu izmantots par orientieri Ķīnas valūtas tirdzniecībā.

Jauno mehānismu ir atzinīgi novērtējis Starptautiskais valūtas fonds (SVF).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!