Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ķīnas regulatori pēc sarunām ar “Alibaba” īpašnieku Džeku Ma apturējuši uzņēmuma “Ant Group” akciju sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO), raksta ārvalstu mediji.

IPO apturēts mazāk nekā divas dienas pirms akciju tirdzniecības uzsākšanas, un Šanhajas birža paziņojusi, ka atlikusi akciju kotēšanu, jo pastāv nozīmīgi apstākļi, kuru dēļ kompānija var neatbilst akciju kotēšanas nosacījumiem vai informācijas atklāšanas prasībām. Kā raksta "Asia Times", IPO apturēts dēļ nozīmīgām finanšu tehnoloģiju kompāniju regulējuma izmaiņām Ķīnā.

Arī Honkongas biržā atlikta "Ant Group" akciju kotēšanas uzsākšana.

Pirmdien Ķīnas Tautas bankas pārstāvji un trīs finanšu regulatora pārstāvji tikšanās laikā iztaujāja Ma un divus citus "Ant Group" pārstāvjus. Pirms nedēļas Ma publiski kritizēja Ķīnas regulatorus par to, ka viņi, būdami pārāk piesardzīgi, kavē inovācijas.

"Šī ir pirmā reize, kad Ķīnas regulatori ir spēruši tik drastisku soli milzīga IPO priekšvakarā," sacījis "Eurasia Group" vecākais ģeotehnoloģiju analītiķis Ksiomengs Lū.

"Ma agresīvie komentāri pagājušajā nedēļas nogalē veicināja konfliktu starp lielajām Ķīnas tehnoloģiju kompānijām un spēcīgajiem regulatoriem," sacīja Lū. Viņš prognozē, ka visdrīzāk šī lēmuma rezultātā "Ant" pārskatīs IPO novērtējumu un atliks akciju kotēšanas uzsākšanas datumu.

Pirmdien Ķīnas Banku un apdrošināšanas regulatīvā komisija ieviesa jaunus noteikumus tiešsaistes aizdevējiem. Tas var nozīmēt, ka "Ant" būtu jārezervē vairāk naudas aizdevumiem, ko tā izsniedz, radot lielāku kredītrisku tās bilancei, sacījis Bernstein" analītiķis Kevins Kveks.

Pagaidām gan nav skaidrs, kādēļ "Ant Group" IPO tika apturēts, taču tas var būt Pekinas mēģinājums atgādināt Ma, kurš šeit ir galvenais, norādījis "BDA China" investīciju vadītājs Dankans Klārs. Tajā pašā laikā viņš uzsver, ka tik radikāls solis tik tuvu kotēšanas datumam ir pārsteidzošs, un var kavēt Pekinas vēlmi attīstīt kapitāla tirgus.

"Apturēšana var nenozīmēt atcelšanu, līdz ar to kotēšanas uzsākšana var būt tikai laika jautājumus," "Reuters" sacījis "Mainland Capital Market" investīciju baņķieris Vangs Džijue.

Savā oficiālajā "WeChat" kontā "Ant Group" atvainojusies investoriem par neērtībām, ko radījusi šī situācija, raksta "CNN Business". Tāpat uzņēmums paziņojis, ka komunicēs ar regulatoriem un Šanhajas biržu, un plašāka informācija sekos.

"Mēs šos izaicinājumus pārvarēsim, un turpināsim gūt uzticību, balstoties uz principiem: stabilas inovācijas, regulējuma ievērošana, reālās ekonomikas apkalpošana un abpusēji izdevīga sadarbība," teikts uzņēmuma paziņojumā, kurā arī piebilsts, ka kompānija turpinās savus pakalpojumus piedāvāt mazajiem un mikrouzņēmumiem, kā arī parastajiem iedzīvotājiem.

Ar šo akciju piedāvājumu uzņēmums bija iecerējis piesaistīt 37 miljardus dolāru, un tas kļūtu par lielāko akciju tirdzniecības darījumu, pārspējot Saūda Arābijas naftas gigantu "Saudi Aramco", kas 2019. gada decembrī piesaistīja 29,4 miljardus dolāru.

IPO rezultātā uzņēmuma novērtējums pārsniegtu 310 miljardus dolāru, padarot kompāniju vērtīgāku nekā lielākās ASV investīciju bankas, tostarp, "Goldman Sachs" un "Morgan Stanley", lēš "CNN Business".

Kompānija Ķīnā piedāvā plašu klāstu finanšu produktus, un tās maksājumu platforma "Alipay" ir kompānijas lielākais šāda veida pakalpojumu sniedzējs.

Pēc "Ant" IPO atlikšanas "Alibaba" akcijas cena saruka par 9%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!