Foto: Reuters/Scanpix
Ķīnas banku sektoru varētu apdraudēt nenovēršama parādsaistību krīze, brīdinājusi Starptautisko norēķinu banka (BIS), raisot jaunas bažas par iespējamu krīzi pasaulē otrajā lielākajā ekonomikā, kas varētu negatīvi skart globālo tautsaimniecību.

BIS, kas tiek dēvēta par valstu centrālo banku centrālo banku, norāda, ka Ķīnas parādsaistību rādītājs šā gada pirmajā ceturksnī sasniedzis rekordaugstu līmeni.

Ķīnas kredīta attiecība pret iekšzemes kopproduktu (IKP) gada pirmajos trīs mēnešos sasniegusi 30,1%, kas ir visu laiku augstākais līmenis un krietni pārsniedz 10% līmeni, kas tiek saistīts ar banku riskiem, vēsta BIS.

Šis rādītājs izvērtē starpību starp kredīta attiecību pret IKP un tā ilgtermiņa tendenci.

BIS brīdinājusi Ķīnu, skaidrojot, ka šāds rādītāja līmenis norāda uz iespējamu finanšu krīzi nākamo trīs gadu laikā.

Jaunākās aplēses liecina, ka Ķīnas kopējais parādsaistību apjoms pērnā gada beigās sasniedza 168,48 triljonus juaņu (22,4 triljonus eiro) jeb 249% no IKP.

Analītiķi jau brīdinājuši, ka straujais aizņēmumu pieaugums rada riskus izraisīt finanšu krīzi, pieaugot tā dēvēto slikto kredītu apjomam un obligāciju defoltiem.

Ņemot vērā, ka Ķīna ir nozīmīga pasaules ekonomikas izaugsmes veicinātāja, krīze valsts banku sektorā var radīt katastrofālas sekas visā pasaulē, globālajai ekonomikai joprojām cīnoties pret 2008.gada finanšu krīzes sekām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!