Foto: AP/Scanpix
Banku krīzi piedzīvojusī Kipra atkal apstiprinājusi ierobežojumus banku operācijām, pagājušajās brīvdienās valsts Finanšu ministrija publicējusi jau septīto rīkojumu par kapitāla kustības ierobežojumiem, vēsta aģentūra "Finmarket".

Kipras masu mediji vēsta, ka bez speciālās Kipras Centrālās bankas atļaujas pieļaujami maksājumi līdz 300 000 eiro (aptuveni 210 000 latu), savukārt naudas pārvedumi, kas nav maksājumi, par šādu summu ir aizliegti.

Fiziskās personas var pārskaitīt vien summu līdz 2000 eiro (aptuveni 1400 lati), juridiskās personas – līdz 10 000 eiro (aptuveni 7000 latu) mēnesī.

Jaunie ierobežojumi brīvdienās noteikti, jo piektdien Kipras noguldītāji atkal mēģinājuši masveida izvest naudu no valsts bankām vai sadalīt savus lielos noguldījumus vairākos mazākos, ko iepriekšējais rīkojums par kapitāla kustības ierobežojumu vēl pieļāva.

Jauni labojumi uz laiku aizliedz vienas bankas klientiem atvērt kontus citās Kipras kredītiestādēs. Līdzekļu pārskaitīšana uz ārvalstīm ir aizliegta, izņēmumi pieļaujami vien algu pārskaitījumiem darbiniekiem ārpus Kipras vai mācību maksas segšanai. Turklāt šādiem maksājumiem līdz 20 000 eiro (aptuveni 14 000 latu) nepieciešams iesniegt paskaidrojumus, bet virs 20 000 eiro – arī Centrālās bankas atļauju.

Apmaksāt preces un pakalpojumus ārzemēs ar bankas kartēm atļauts tikai par 5000 eiro (aptuveni 3500 latu) mēnesī.

Bankomātos joprojām var izņemt līdz 300 eiro (aptuveni 210 lati) dienā.

Brīvdienās noteiktie jaunie stingrākie ierobežojumi sākotnēji paredzēti uz septiņām dienām, taču Kipras Centrālā banka un Finanšu ministrija var tos pārskatīt.

Jau vēstīts, ka finanšu transakciju ierobežojumi Kiprā noteikti marta beigās, lai nepieļautu masveida kapitāla aizplūšanu pēc tam, kad valdība apmaiņā pret starptautisku finanšu palīdzību piekritusi noteikt depozītu nodokli.

Kipra pagājušā gada jūnijā paziņoja, ka tai būs nepieciešams starptautiskais aizdevums, jo tās banku sektoram ir radušies lieli zaudējumi Grieķijas parādu krīzes dēļ. Tolaik tika lēsts, ka starptautiskā aizdevuma Kiprai apmērs būs 17,5 miljardi eiro (12,3 miljardi latu).

Eirozonas finanšu ministri martā piekrita piešķirt Kiprai desmit miljardu eiro (7 miljardu latu) lielu starptautisko aizdevumu, lai glābtu Kipras bankas no bankrota un saglabātu Kipru eirozonā. Taču, lai saņemtu palīdzību, Kiprai būs jāievēro stingra taupība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!