Foto: Pixabay
Iepriekšējās ekonomikas lejupslīdes laikā banku kredītu zaudējumi komercīpašumu segmentā bija smagi , un patlaban vērojamas pazīmes, ka šāda tendence varētu atkārtoties, raksta "CNBC".

Piemēram, 2008. gada finanšu krīzē ASV bankām nācās norakstīt 25-30% šī segmenta kredītu.

"Lielo komercobjektu cenu kritums rezultējas lielos zaudējumos bankām," sacījis "Oxford Economics" ekonomists Ādams Sleiters, uzsverot, ka iepriekšējās divās reizēs, kad ekonomika piedzīvoja lejupslīdi, komercīpašumu kredītu zaudējumi radīja būtisku ietekmi uz banku rezultātiem.

Pēc viņa domām, patlaban lielākais risks ir ASV, Austrālijā un atsevišķos Āzijas reģionos.

Komercīpašumu cenas šajā gadā ir sarukušas, ņemot vērā, ka daudzi uzņēmumi saviem darbiniekiem ļauj strādāt attālināti un samazina nepieciešamo biroju telpu platību. Uzņēmumi no jauna iegādājas mazākas telpas, līdz ar to nozare var piedzīvot smagus zaudējumus .

Patlaban vērojams, ka Honkongā komercīpašumu cenas jau sarūk, savukārt biroju nomas maksas trešajā ceturksnī Singapūrā piedzīvo smagāko kritumu pēdējo 11 gadus. Biroju nomas maksa sarukusi par 4,5%.

"Oxford Economics" veidotais indekss, kas apkopo komercīpašumu cenas pasaulē, gada laikā sarucis par 6%.

"Vai pandēmijas krīze ar komercīpašumu sektoru var radīt ilgtermiņa problēmas bankām un finanšu sektoram? Es domāju, ka tās ir pamatotas bažas," uzsvēris eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!