Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretāra amatā otrdien, 1. jūnijā, sāk darbu bijušais Austrālijas finanšu ministrs Matiass Kormans.

50 gadus vecais Kormans ir dzimis Beļģijā, taču kopš 1996.gada pastāvīgi dzīvojis Austrālijā. Viņš naturalizācijas ceļā kļuva par Austrālijas pilsoni, tomēr līdz ar to zaudēja Beļģijas pilsonību, jo Beļģijas likumi viņam neļāva to saglabāt.

Kormans ir Austrālijas Liberālās partijas biedrs. Viņš kļuva par finanšu ministru 2013. gadā, taču pagājušā gada oktobrī šo amatu atstāja, lai kandidētu uz OECD ģenerālsekretāra amatu. Šim postenim Kormans tika izraudzīts martā, pārspējot savu tuvāko konkurenti bijušo ES tirdzniecības komisāri Sesīliju Malmstremu no Zviedrijas.

Līdzšinējais OECD ģenerālsekretārs, meksikāņu ekonomists un diplomāts Hosē Anhels Gurrija nekandidēja uz ceturto termiņu šai amatā, ko viņš ieņēma kopš 2006. gada.

Uz ģenerālsekretāra posteni pretendēja arī Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, taču janvārī viņa savu kandidatūru atsauca. Kā iemeslu šādam lēmumam Kaljulaida minēja to, ka konsultācijās ar OECD dalībvalstīm noskaidrojies, ka ne visas valstis bija gatavas piekrist Kaljulaidas izvirzītajam nosacījumam par laiku, kad viņa stātos OECD ģenerālsekretāra amatā. Kaljulaida bija norādījusi, ka gadījumā, ja viņa tiktu izraudzītu par nākamo OECD ģenerālsekretāri, viņa šo amatu būtu gatava ieņemt nevis jūnijā, kad beidzas Gurrijas pilnvaru termiņš, bet tikai oktobrī, kad beigsies viņas pilnvaru termiņš Igaunijas prezidenta amatā.

OECD, kas tiek dēvēta arī par bagāto valstu klubu, apvieno 38 pasaules valstis.

Latvija ir OECD dalībvalsts kopš 2016. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!