Foto: LETA

Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" aizliedzis dzīvu cūku un cūku produkcijas ievešanu no Latvijas, teikts dienesta paziņojumā.

Aizliegums stājies spēkā trešdien, 7.maijā, un tas tiek skaidrots ar situācijas pasliktināšanos attiecībā uz klasiskā cūku mēra izplatību.

"Eiropas Savienība kopumā ir nelabvēlīgs reģions klasiskā cūku mēra gadījumā," paziņojis "Rosseļhoznadzor" vadītāja vietnieks Aleksejs Aleksejenko.

Latvijas cūku un cūku valsts produkcijas ievešanas aizlieguma atcelšana atkarīga no situācijas izmaiņām Latvijā, apgalvojis Aleksejenko.

Kā ziņots, šā gada 31.martā stājās spēkā Krievijas noteiktais aizliegums cūkgaļu saturošu gaļas izstrādājumu importam no Lietuvas un Polijas saistībā ar abu valstu teritorijā atklātajiem citas bīstamās kaites - Āfrikas cūku mēra - gadījumiem. Iepriekš šādu aizliegumu jau noteikusi Baltkrievija.

Janvārī, kad Āfrikas cūku mēris tika atklāts Lietuvas dienvidos, Krievija pārtrauca dzīvu cūku un cūkgaļas ievešanu no visas Eiropas Savienības.

Kā iepriekš norādīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis, ņemot vērā sarežģītās Krievijas Federācijas un Ukrainas attiecības, sarunas par dzīvu cūku un cūkgaļas eksporta atjaunošanu uz Krieviju varētu ieilgt vairāku gadu garumā, neraugoties uz Latvijas un citu Eiropas Savienības (ES) atbildīgo dienestu centieniem panākt situācijas normalizēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!