Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas valdība ir apstiprinājusi likumprojektu, kas atļaus bez brīdinājuma arestēt ārvalstu aktīvus, vēsta ziņu vietne "Euractiv.com".

Likums atļaus arestēt to valstu aktīvus, kuras "pārkāpj Krievijas juridisko imunitāti", raksta Krievijas prese. Normatīvā akta mērķis ir radīt paritāti pašreizējā "juridiskajā nelīdzsvarotībā" starp Krieviju un citām valstīm, skaidro Krievijas Tieslietu ministrija. Tas nozīmē, ka Krievija arestēs ārvalstu aktīvus proporcionāli šajās valstīs iesaldēto Krievijas līdzekļu apmēriem.

"Ārvalstu tiesās pastāvīgi pieaug prasību skaits pret Krievijas Federāciju un tās valdības iestādēm, tajā pašā laikā Krievijas piekrišana par dalību šajās lietās nekad nav meklēta," uzsver Tieslietu ministrija.

Krievija nesen ir parakstījusi vairākus starptautiskus līgumus par savstarpēju investīciju aizsardzību, kas paredz, ka visus investīciju strīdus izskata starptautiskas tiesas. Tādā veidā, atzīstot ārzemju tiesu jurisdikciju, tiek zaudēta pašas Krievijas suverenitāte, argumentē likumprojekta autori.

Likumprojekts izstrādāts pēc tam, kad vairākas Eiropas valstis, pamatojoties uz tiesas spriedumu, jūnija vidū arestēja Krievijas valsts aktīvus, apmierinot "Jukos" akcionāru prasību pret Krieviju.

Hāgas tiesa pērnā gada jūlijā noteica, ka Krievijai bijušajiem "Jukos" akcionāriem līdz 2015. gada 15. janvārim jāizmaksā 50 miljardu eiro kompensācija. Noteiktajā termiņā Kremlis maksājumus akcionāriem nav veicis. Spriedums arī paredz, ka katra nokavētā maksājuma diena Krievijai uzliek papildus 2,4 miljonu ASV dolārus soda maksājumu.

Krievija "Jukos" likvidēja 2003.gadā pēc tam, kad uzņēmuma vadītājs Mihails Hodorkovskis tika atzīts par vainīgu nodokļu nemaksāšanā. Hodorkovskim nācās deviņus gadus pavadīt cietumā.

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs ārvalstu rīcību, arestējot Krievijas aktīvus, nosauca par "nelegālām darbībām". "Šo valstu darbības, protams, nav balstītas likumā, bet gan ir politiski motivētas," norādīja Medvedevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!