Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas statistikas dienests trešdien paziņoja, ka inflācija valstī šajā gadā sasniegusi 11,4%, kas ir augstākais līmenis kopš 2008.gada ekonomiskās krīzes.

Rubļa kursa kritums, kuru izraisījušas zemās naftas cenas un Rietumu sankcijas, veicinājis ievērojamu cenu kāpumu, un, piemēram, pārtika šogad Krievijā sadārdzinājusies par 15,4%.

Decembrī, kad rubļa kurss piedzīvoja visdramatiskāko kritumu, inflācija bijusi 2,6%.

Lai gan kopš 18.decembra, kad dienas laikā rublis pret ārvalstu valūtām zaudēja 20% savas vērtības, tā kurss pret ASV dolāru ir stabilizējies 50 līdz 60 rubļu līmenī, Krievijas valūtas vērtība salīdzinājumā ar gada sākumu sarukusi par 40%.

Pērn Krievijas inflācija bija 6,5%.

Krievijas ekonomika, kas stagnēja jau pēdējos divus gadus, šogad saņēma dubulttriecienu – naftas cenu straujo kritumu un rietumvalstu sankcijas, kas tika ieviestas, tām reaģējot uz Maskavas agresiju pret Ukrainu.

Rezultātā novembrī pirmo reizi pēdējo piecu gadu laikā tika reģistrēta Krievijas iekšzemes kopprodukta (IKP) samazināšanās, un sagaidāms, ka 2015.gada pirmajā ceturksnī lejupslīde turpināsies, samazinoties arī krievu reālajiem ienākumiem.

Analītiķi prognozē, ka recesija turpināsies visa nākamā gada garumā, un arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins šomēnes atzina, ka valsti priekšā gaida grūti laiki, apgalvojot, ka Krievijas ekonomika sāks atlabt divu gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!