Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija ceturtdien veikusi procentu maksājumus par diviem savu obligāciju laidieniem, taču Maskava šim nolūkam izmantojusi rubļus, nevis ASV dolārus vai eiro, paziņojusi Finanšu ministrija.

Rubļos veiktais maksājums, kas pēc kursa atbilstot 235 miljoniem ASV dolāru (233 miljoniem eiro), sedz procentus par diviem obligāciju laidieniem, kas attiecīgi izpērkami 2027. un 2047.gadā.

Šī summa ieskaitīta Krievijas Nacionālā norēķinu depozitārija (NRD) kontā, un Krievijas Finanšu ministrija apgalvo, ka Maskava tādējādi esot izpildījusi savas saistības.

Taču NRD šobrīd ir piemērotas Eiropas Savienības (ES) sankcijas, kas izsludinātas pret Krieviju, reaģējot uz tās atkārtoto iebrukumu Ukrainā. Tādējādi šo naudu nav iespējams pārskaitīt Rietumu depozitārijiem vai obligāciju turētājiem.

Lai risinātu šo problēmu, Krievija ieviesusi procedūru, kas paredz, ka kreditoriem jāpierāda NRD, ka to īpašumā ir obligācijas, un pēc tam tiem var izmaksāt procentus.

Taču nav skaidrs, vai šī procedūra darbosies, ņemot vērā Rietumu noteikto sankciju apmērus.

Nav arī skaidrs, kurā brīdī Krievija var tikt atzīta par maksātnespējīgu, kas potenciāli var novest pie bankrota izsludināšanas.

Lai gan Krievija vēlas un var izmaksāt procentus saskaņā ar savām saistībām, sankciju dēļ var izrādīties, ka paši maksājumi nav iespējami.

Tas, ka maksājumi tiek veikti rubļos, arī vērtējams pretrunīgi, jo maksājumi par ārvalstīs izplatītām obligācijām parasti tiek veikti dolāros vai eiro.

Tuvākā nedēļas nogale ir izšķiroša, jo Krievijai jāveic maksājumi par virkni citu obligāciju, un, ja maksājumi netiks veikti, tas var izsaukt maksātnespēju.

Nav skaidrs, kas notiks, ja Krievija nemaksās vai maksās rubļos. Eksperti uzskata, ka maksājumi rubļos nav leģitīmi, ja vien tas nav paredzēts obligācijas noteikumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!