Foto: Pixabay

Krievija paziņojusi, ka veikusi 117 miljonu dolāru procentu maksājumus investoriem, tādējādi izvairoties no sava pirmā starptautiskā defolta simts gadu laikā, par ko vēl vakar bažījās tirgus dalībnieki visā pasaulē, raksta "CNN Business".

Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs valsts medijam "Russia Today" sacīja, ka valsts izpildījusi savas saistības pret kreditoriem. Taču "iespēja vai neiespējamība pildīt savas saistības ārvalstu valūtā nav atkarīga no mums," viņš skaidrojis, piebilstot, ka maksājums var netikt cauri, ja ASV to neļaus.

"Mums ir nauda, mēs veicām maksājumu, tagad bumba ir ASV laukumā," viņš sacījis.

Savukārt ASV Valsts kases pārstāvis paziņojis, ka ASV ļaus veikt šo maksājumu.

Divi kuponu maksājumi, kas Krievijai jāmaksā par dolāros denominētajām eiroobligācijām, kurām beidzas dzēšanas termiņš, ir pirmais pārbaudījums Krievijas spējai samaksāt savus parādus milzīgo sankciju laikā.

Ja ASV bloķētu maksājumu, Krievija plānoja maksāt rubļos, nevis dolāros. Taču šo darbību var uzskatīt kā saistību nepildīšanu, uzskata analītiķi.

Šī situācija raksturo Krievijas krīzi: valstij ir nauda, lai samaksātu parādus, taču tā netiek klāt aptuveni pusei no uzkrātajiem līdzekļiem pēc tam, kad Rietumi ieviesuši sankcijas valsts ārējām rezervēm, kuru kopējais apjoms ir aptuveni 315 miljardi dolāru.

Tomēr ar šo maksājumu problēmas nav beigušās, jo tuvojas aprīlis, kad Krievijai būs jāveic nākamais maksājums 2 miljardu dolāru apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!