Foto: AP/Scanpix

2016. gada laikā vairākas valstis ar savu ekonomikas sniegumu sagādās pamatīgu vilšanos. Neveiksmes, kā prognozē "Bloomberg" analītiķi, turpinās vajāt Venecuēlu, Krieviju, kā arī, iespējams, skars tādu tradicionālo labklājības valsti kā Somija.

"Bloomberg" analizējis 93 valstis un kā lielāko neveiksminieci provizoriski nodēvējis Venecuēlu, kuras ekonomika, kā prognozē ekonomisti, 2016. gada laikā saruks par 3,3 %, tāpat valsti paredzami turpinās ietekmēt zemās naftas cenas, kā arī hiperinflācija, kas vietējos iedzīvotājus atstāj absolūtā preču trūkumā.

Otrajā vietā "Bloomberg" ierindojis Brazīliju, bet trešajā Grieķiju, kura, neskatoties uz palikšanu eirozonā un banku sektora rekapitalizāciju, aizvien ir smagu tautsaimniecības izaicinājumu priekšā, kas valstij 2016. gada laikā aizvien sagādās pamatīgas problēmas, lai atmaksātu iespaidīgo starptautisko aizdevumu.

Atēnas 2016. gadā sagaida ekonomikas kritums par 1,8%, atgādina medijs. Saraksta ceturtajā vietā "Bloomberg" ievietojusi Krieviju, kas, kā prognozē aptaujātie eksperti, turpinās ciest zemo naftas cenu un rietumvalstu noteikto sankciju dēļ.

"Bloomberg" šī gada TOP10 ekonomikas neveiksminieču sarakstā nav iekļāvusi Ukrainu, kas pērn atradās šī saraksta augšgalā. Jau ziņots, ka Pasaules Banka 2016. gadā prognozē Ukrainas ekonomikas izaugsmi.

Par Āzijas reģiona ekonomikas sarūgtinājumu 2016. gadā medijs nosauc Japānu, ierindojot to saraksta septītajā vietā. Lai gan Tokijas pieņemtais valsts budžets paredz 1% iekšzemes kopprodukta izaugsmi, tas aizvien krietni atpaliek no attīstīto Āzijas valstu izaugsmes snieguma.

Saraksta astotajā vietā ierindota Somija, kuras ekonomikas izaugsmes temps, kā uzskata "Bloomberg", cietīs ciešo tirdzniecības attiecību ar Krieviju dēļ.

Tāpat TOP10 sarakstā iekļauta arī Šveice, kura 2016. gadā, kā prognozē ekonomisti, aizvien nespēs atkopties no satricinājuma, kuru radīja Šveices centrālās bankas lēmums likvidēt valsts valūtas franka vērtības griestus attiecībā pret eiro.

Tāpat "Bloomberg" izveidotā saraksta pirmajā desmitniekā pieminētās arī Ekvadora, Horvātija un Argentīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!