Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas Federācijas ekonomika atpaliek no Rietumeiropas par vismaz 50 gadiem. Turklāt šāda starpība ir nemainīga jau vismaz kopš cariskās Krievijas laikiem, secināts Eiropas Parlamenta pētījumā "The Russian economy: will Russia ever catch up?" jeb "Krievijas ekonomika: vai Krievija [mūs] panāks?".

Pētījumā secināts, ka jau kopš Krievijas Impērijas laikiem tā atpaliek no Eiropas tieši ekonomiskajā ziņā, skatoties uz iekšzemes kopproduktu (IKP) uz iedzīvotāju. Šis rādītājs vienmēr bijis vismaz uz pusi mazāks nekā vidēji Rietumeiropā.

"Tas apstiprina agrākā Krievijas premjera Jegora Gaidara tēzi, ka starp Krieviju un Rietumeiropu pastāv stabila 50 gadu liela plaisa," teikts pētījumā.

Tāpat pētnieki norāda, ka bez strukturālajām reformām Krievijas ekonomika turpinās atpalikt ar vismaz šādu pašu intervālu. Savukārt tādu ieviešana kavē valsts agresīvā ārpolitika, kura ekonomiskajām pārmaiņām neļauj kļūt par prioritāti.

Reformas traucējot arī korupcijas skandāli, kuri saistīti ar Skoļkovas Inovāciju centru, kurš uz tām aicinājis. Pētījumā teikts, ka šos skandālus radījuši tie Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam simpatizējošie Kremļa politikas veidotāji, kuri labprātāk vēlas pieturēties pie militārām metodēm un novirzīt līdzekļus aizsardzības budžetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!