Foto: Shutterstock

Krievijas Finanšu ministrija ir sagatavojusi likumprojektu, kas noteic, ka vienīgā valūta valstī ir rublis, tādēļ oficiāli ir jāaizliedz virtuālās valūtas, piemēram, "Bitcoin", kā arī paredz pastiprinātus sodus uzņēmējiem par kriptovalūtas izlaišanu vai apgrozību, vēstīja laikraksts "Izvestija".

Tā rīcībā esošā informācija liecina, ka Krievijas Finanšu ministrija ir izstrādājusi grozījumus Likumā par centrālo banku, ar kuriem tiek aizliegta kriptovalūtas izlaišana un apgrozība Krievijā. Savukārt ministrijas sagatavotie Administratīvo tiesību pārkāpuma kodeksa grozījumi paredz stingrākus sodus uzņēmējiem par kriptovalūtas izlaišanu vai apgrozību.

Izstrādātie likuma grozījumi uzņēmumiem par virtuālās valūtas izlaišanu vai apgrozību paredz trīs līdz piecu miljonu rubļu (39-66 tūkstošu eiro) soda naudu un administratīvu darbības apturēšanu uz laiku līdz 90 dienām. Pašlaik noteiktais sods ir no 300 tūkstošiem līdz vienam miljonam rubļu (3900-13 tūkstošiem eiro).

Likumprojektu parlamenta apakšpalātā Valsts domē iesniegs Krievijas valdība. To atbalsta Ekonomikas attīstības ministrija, finanšu uzraudzības institūcija, juristi un baņķieri, vēstīja "Izvestija".

"Oficiālā naudas vienība (valūta) Krievijas Federācijā ir rublis. Vienā rublī ir 100 kapeiku," teikts Finanšu ministrijas izstrādātajos Likuma par centrālo banku grozījumos, kuros piebilsts, ka "citu naudas vienību ieviešana Krievijas Federācijas teritorijā un īpašuma tiesību objektu, kas izmantojami kā maksāšanas līdzeklis un (vai) ir apmaināmi pret naudas līdzekļiem un nepastarpinātā veidā nav paredzēti federālajās tiesībās (turpmāk - naudas surogāti), izgatavošana (izlaišana), tostarp elektroniskā veidā, kā arī operācijas ar naudas surogātiem ir aizliegtas," "Izvestija" citēja Krievijas Finanšu ministrijas sagatavoto likumprojektu.

Pašlaik spēkā esošā likuma redakcija teikts, ka "oficiālā naudas vienība (valūta) Krievijas Federācijā ir rublis. Vienā rublī ir 100 kapeiku. Citu naudas vienību ieviešana Krievijas Federācijas teritorijā un naudas surogātu izlaišana ir aizliegta".

Tādējādi ar šiem grozījumiem Krievijā oficiāli tiek aizliegta virtuālo valūtu aprite. "Krievijas Federācijas naudas vienība ir rublis. Naudas emisiju īsteno tikai centrālā banka. Citas naudas ieviešana un emisija nav pieļaujama," teikts precizētajā likumprojektā.

Kā norādīja laikraksts, Krievijas Finanšu ministrija steidzamības kārtībā likuma grozījumus izstrādāja pēc tam, kad maksājumu kompānija "Qiwi" pērn septembrī paziņoja, ka Krievijas tirgum izstrādā savu analogu "Bitcoin" - "Bitrubļ" -, kurus ieviest plānoja jau šogad.

Ekonomikas attīstības ministrijas pārstāve Jeļena Laškina "Izvestija" sacīja, ka naudas surogātu izmantošanai ir augsti riski, galvenokārt tādēļ, ka tie nav segti ar aktīviem, nav regulējuma un juridisku saistību to izstrādātājiem. Anonimitāte šādos darījumos rada riskus par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Krievijas centrālā banka 2014. gadā paziņoja, ka "Bitcoin" ir uzskatāms par naudas surogātu, tomēr pērn vasarā bankas priekšsēdētājas vietnieks Georgijs Luntovskis norādīja, ka "nedrīkst noraidīt šo instrumentu, iespējams, ka tam ir nākotne". Pērn septembrī bankas vadītājas vietniece Olga Skorobogatova paziņoja, ka regulators ir izveidojis darba grupu virtuālās valūtas tehnoloģijas izpētei, kas tad arī veidos centrālas bankas galīgo pozīciju šajā jautājumā.

Krievijas Ģenerālprokuratūra, Iekšlietu ministrija un Federālais drošības dienests ir asi iebildis pret virtuālo valūtu pieļaujamību valstī.

Finanšu ministrija arī sagatavojusi likumprojektu, kas paredz kriminālatbildību par virtuālās valūtas izlaišanu, pirkšanu un realizēšanu. Maksimālais sods grozījumos paredzēts septiņi gadi cietumā ar liegumu uz laiku līdz trim gadiem ieņemt noteiktu amatu vai nodarboties ar noteiktu uzņēmējdarbību.

2008. gadā izveidotā "Bitcoin" ir kļuvusi par vienu no izplatītākajām virtuālajām valūtām pasaulē, bet ir arī vairākas citas tādas valūtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!