Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pēc aizvadītas diezgan dramatiskas nedēļas, patlaban izskatās, ka Krievijas pirmā ārējā maksātnespēja pēdējā gadsimta laikā ir neizbēgama, raksta "Bloomberg".

Pirmkārt, ASV Valsts kase apturēja dolāru parāda maksājumus no Krievijas kontiem ASV bankās, tādējādi pastiprinot ierobežojumus valstij. Pēc tam, kad maksājumi tika bloķēti, Krievija pārkāpa divu obligāciju maksājumu nosacījumus, ar investoriem norēķinoties rubļos, nevis dolāros, norāda eksperti.

Tas pietuvināja valsti tuvāk maksātnespējai. Šis pulkstenis ir tikšķējis jau no kara pirmās dienas, kad ASV un citas valstis piemērojušas dažādas sankcijas Krievijai. Centrālās bankas ārvalstu rezervju iesaldēšana atslēdza Krieviju no globālās finanšu sistēmas, un dažu dienu laikā tā kļuva par valsti, kurai piemērots visvairāk sankciju pasaulē.

Runas par valsts maksātnespēju sākās jau martā, kad tai bija jāveic pirmie obligāciju maksājumi, taču tos Krievijai izdevās veikt. Tiesa gan, šonedēļ Krievija paziņoja, ka veikusi ārvalstu parādsaistību maksājumu par ASV dolāros denominētām obligācijām rubļos.

Krievijas Finanšu ministrija norāda, ka bijusi spiesta atmaksāt 649,2 miljonus dolāru rubļos, jo korespondentbanka atteicās apstrādāt šo maksājumu.

Valsts obligācijas patlaban tiek tirgotas ar ārkārtīgi lielām atlaidēm, un saskaņā ar jaunākajiem "ICE Data Services" datiem, parādu apdrošināšana šobrīd liecina, ka pastāv gandrīz 90% iespējamība, ka šogad iestāsies valsts maksātnespēja.

Vienlaikus reitingu aģentūra "Standard&Poor's" sestdien paziņojusi, ka, reaģējot uz Krievijas veikto rubļu maksājumu piemēro valstij reitingu, kas atbilst "selektīvai maksātnespējai".

Pēdējo reizi Krievijai maksātnespēja iestājās 1998. gadā, taču tā bija iekšējā parāda maksātnespēja. Pēdējā ārējā parāda maksātnespēja iestājās pēc 1917. gada revolūcijas.

"Rietumu kompānijas cenšas visos iespējamos veidos, lai Krievijai liktu paziņot par maksātnespēju," sacījis Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs, piebilstot, ka Krievija izmantos vēl citus mehānismus, lai veiktu maksājumus.

Tikmēr finanšu pasaule gaida oficiālu spriedumu par to, vai ir noticis saistību nepildīšanas gadījums. Pagaidām gan nav skaidrs, kas šo lēmumu izteiks. Vairākas reitingu aģentūras Krieviju jau ierindojušas spekulatīvās kategorijas zemākajos līmeņos, taču pārtraukušas piemērot reitingus, jo ES aizliegusi piemērot valstij reitingus. "Moody's Investors Service" un "Fitch Ratings" jau savus reitingus atsaukušas, bet "Standard&Poor's" paziņojusi, ka ievēros nosacījumu,

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!