Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija svētdien pavēstīja, ka varētu konfiscēt Krievijā bāzētus "nedraudzīgo" valstu aktīvus, tādējādi Maskavai reaģējot uz ASV ierosinājumu pārdot krievu oligarhu aktīvus un ienākumus izmaksāt Ukrainai.

"Attiecībā uz Krievijas teritorijā bāzētajiem uzņēmumiem, kuru īpašnieki ir nedraudzīgo valstu iedzīvotāji un kurās pieņemts lēmums konfiscēt Krievijas aktīvus, būtu godīgi īstenot atbildes pasākumus un konfiscēt aktīvus," norādīja Krievijas parlamenta apakšnama spīkers Vjačeslavs Volodins. "Un ienākumi no šo aktīvu pārdošanas tiks izmantoti mūsu valsts attīstīšanai."

Volodins apsūdzējis "vairākas nedraudzīgas valstis - Lietuvu, Latviju, Poliju un pat ASV - par starptautisko noteikumu pārkāpumiem un pievēršanos zādzībām."

Viņš sacīja, ka "šobrīd Krievijas uzņēmumi iegādājas Krievijā strādājošus ārvalstu uzņēmumus un pērk to partneru akcijas, kas vēlas pamest mūsu tirgu."

Kā ziņots, Baltais nams ceturtdien ierosināja izmantot Krievijas oligarhiem konfiscētos aktīvus, lai Ukrainai kompensētu Krievijas iebrukumā nodarīto postu.

Tādējādi varētu "pārskaitīt ieņēmumus par konfiscētajiem kleptokrātijas īpašumiem Ukrainai, lai kompensētu Krievijas agresijas nodarīto ļaunumu", teikts Baltā nama paziņojumā.

Kompensāciju ideja ir daļa no jaunajiem priekšlikumiem, lai ekonomisko sodu, kas noteikts Krievijai par tās karu pret Ukrainu, padarītu smagāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!