Foto: LETA
Starptautiskā Valutas fonda izpilddirektore Kristīne Lagarda trešdien pauda bažas par pasaules ekonomiku, ko vājina Ķīnas izaugsmes palēnināšanās, un, kuru sagaida iespējamā ASV bāzes procentlikmju celšana.

"Ekonomiskajā frontē ir (...) pamats bažām. Perspektīvas par procentu likmju paaugstināšanu ASV un Ķīnas [izaugsmes] palēnināšanās veicina neskaidrību un lielākas svārstības tirgū," viņa sacīja uzrunā Vašingtonā biznesa organizācijai "Ameriku Padome" ("Council of the Americas").

Lagarda arī vērsa uzmanību uz pasaules tirdzniecības "straujo palēnināšanos" un resursu cenu "straujo kritumu", kas grauj šos resursus eksportējošo valstu budžetu.

Daudzi nesenie ekonomiskie ieguvumi Āzijā, Latīņamerikā un Āfrikā "tagad izskatās apdraudēti", sacīja fonda vadītāja, piebilstot, ka nākamajā otrdienā publiskojamais ziņojums par pasaules ekonomiku prognozēs vājāku ekonomisko attīstību nekā pērn, un tikai nedaudz straujāku 2016.gadā.

Savā runā Lagarda uzsvēra bažas saistībā ar ASV centrālās bankas Federālās rezervju sistēmas (FRS) nodomu paaugstināt bāzes procentlikmes.

Likmju paaugstināšana varētu likt investoriem pārvest kapitālu no attīstības valstīm uz ASV, tāda veidā vēl vairāk palielinot dolāra vērtību, valūtu, kurā ir daudzu kompāniju kredītsaistības.

"ASV likmju paaugstināšana un spēcīgāks dolārs var atklāt valūtu neatbilstības, novedot pie uzņēmumu nespējas pildīt saistības - un pie apburtā loka starp uzņēmumiem, bankām un valstīm," paziņoja SVF izpilddirektore.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!