Foto: Pixabay

Lai sasniegtu noteiktos klimata mērķus līdz 2050. gadam, turpmāk ik gadu nepieciešams ieguldīt 9,2 triljonus ASV dolāru, atsaucoties uz jaunu "McKinsey & Co." pētījumu, raksta "Bloomberg".

Tas ir vismaz par 3,5 triljoniem vairāk nekā pasaulē šobrīd tiek lēsts nepieciešamais apjoms, lai samazinātu gan oglekļa emisijas, gan fosilā kurināmā apjomus, gan mainītu to, kā cilvēki izmanto zemi.

"McKinsey & Co" analītiķi vēlējās saprast, cik lieli ieguldījumi būs nepieciešami un kā jāmainās uzvedībai, lai līdz 2050. gadam samazinātu siltumnīcefekta gāzu piesārņojuma ietekmi līdz nullei. Viņi atklāja, ka, lai nodrošinātu stabilus apstākļus uz planētas, ogļu izmantošana līdz 2050. gadam būtu pilnībā jāpārtrauc. Naftas un gāzes ražošana samazinātos par attiecīgi 55% un 70%. Izmaiņu rezultātā zustu 185 miljoni darba pozīcijas, taču to vietā tiktu radītas 200 miljoni jaunas darbavietas.

Enerģētikas sektora investīcijas liktu līdz 2040. gadam pieaugt elektrības cenām par ceturtdaļu, bet līdz 2050. gadam tās būtu aptuveni par 20% augstākas nekā pašreiz.

Lai līdz 2050. gadam sasniegtu nulles emisiju līmeni, nepieciešama sadarbība starp visām institūcijām, valstu vadītājiem, uzņēmumiem un atsevišķiem patērētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!