Starptautiskie aizdevēji - Eiropas Savienība, Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Centrālā banka – mudina Grieķiju ieviest sešu dienu darba nedēļu, ziņo aģentūra "Itar Tass", atsaucoties uz laikrakstu "The Guardian", kura rīcībā nonākusi konfidenciālā aizdevēju vēstule Atēnām.

Vēstulē aizdevēji norāda, ka Grieķijai vēl vairāk jāsamazina budžeta tēriņi un jāpalielina ieņēmumi, lai stabilizētu valsts ekonomiku. Tāpat dokumentā izteikta prasība radikāli reformēt darba tirgu un ieviest elastīgāku darba apmaksas sistēmu.

"Jādomā par to, lai samazinātu brīvdienu skaitu un ieviestu sešu dienu darba nedēļu visos nacionālās ekonomikas sektoros," aizdevēju ierosinājumus citē laikraksts.

Šonedēļ aizdevēju pārstāvji atkal ieradīsies Atēnās, lai analizētu, kā Grieķija pilda aizdevuma saistības un cīnās ar budžeta deficītu. Pēc pārbaudēm aizdevēju misija oktobrī publicēs kārtējo ziņojumu, pamatojoties uz kuru aizdevēji lems par kārtējās naudas summas piešķiršanu Grieķijai.

Grieķijai jārod risinājumi 11,5 miljardu eiro ieekonomēšanai turpmākajos divos gados, lai tā varētu saņemt starptautisko aizdevēju - EK, ECB un SVF - otru finansiālās palīdzības daļu 31,5 miljardu eiro (22,1 miljarda latu) apmērā no kopējās 130 miljardu eiro (91 miljarda latu) vērtās atbalsta paketes.

2010.gadā Atēnas jau saņēma aizdevumu no SVF un ES 109 miljardu eiro (aptuveni 77 miljardu latu) apmērā. Šogad nolemts, ka pirmo palīdzības "paketi" nomainīs nākamā - 130 miljardu eiro apmērā. Tāpat nolemts norakstīt 100 miljardus eiro (70 miljardus latu) no Grieķijas parādiem privātajiem investoriem.

Grieķija nesen sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem centās panākt kredīta nosacījumu atvieglošanu. Valsts premjers Samars izteicās, ka grieķi nevēlas papildu naudu, bet vairāk laika taupības pasākumu īstenošanai.

Grieķijas uzdevums ir samazināt valsts parādu no pašreizējiem 160% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) līdz 120% 2020.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!