Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vidējās stundas darbaspēka izmaksas Latvijā šogad trešajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo ceturksni pirms gada, pieauga par 8,3%, kas ir krietni straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" pirmdien, 16. decembrī, publiskotie dati, kas apkopoti par 27 dalībvalstīm.

Lielāks darbaspēka izmaksu pieaugums trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2018.gada attiecīgo laika periodu reģistrēts vien Rumānijā (+13,2%), Bulgārijā (+10%) un Ungārijā (+8,9%). Savukārt nedaudz mazāks kāpums kā Latvijā bijis Igaunijā (+7,7%), Slovākijā (+7,4%), Čehijā (+7,2%), Polijā (+6,6%), Kiprā (+6,1%), Portugālē un Horvātijā (abās valstīs +5%), kā arī Lietuvā (+4,9%).

ES vidējās stundas darbaspēka izmaksas trešajā ceturksnī gada izteiksmē palielinājās par 3,1%, bet eirozonā pieaugums bija par 2,6%.

Rūpniecībā vidējās stundas darba izmaksas ES trešajā ceturksnī gada salīdzinājumā pieauga par 3,3%, bet eirozonā kāpums bija par 2,9%. Latvijā rūpniecībā stundas darbaspēka izmaksas jūlijā-septembrī bija par 8,1% lielākas nekā pirms gada, Lietuvā pieaugums bija 5,5%, bet Igaunijā - 6,7%.

Savukārt būvniecībā ES vidējās darbaspēka izmaksas stundā jūlijā-septembrī gada izteiksmē palielinājās par 3,2%, bet eirozonā - par 2,3%. Tostarp Latvijā reģistrēts izmaksu palielinājums par 10,8%, Lietuvā bijis kritums par 4,5%, bet Igaunijā pieaugums par 8,1%.

Trešajā ceturksnī darbaspēka stundas izmaksas pakalpojumu nozarē ES bija par 3,1%, bet eirozonā par 2,5% lielākas nekā pirms gada. Latvijā darbaspēka izmaksas pakalpojumu sektorā aplūkotajā periodā pieauga par 7,3%, Lietuvā - par 1,3%, bet Igaunijā - par 6%.

Darbaspēka uzturēšanas izmaksas veido tēriņi darba algām, prēmijām un piemaksām, kā arī nodokļu un sociālās apdrošināšanas maksājumi.

Dati nav pieejami par Grieķiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!