Foto: Reuters/Scanpix

Francijas Nacionālās frontes (FN) līdere Marina Lepēna trešdien paziņojusi, ka sūdzēs tiesā bankas HSBC un "Societe Generale" par diskrimināciju, slēdzot viņas personiskos un partijas kontus.

Lepēna, kura šogad Francijas prezidenta vēlēšanās zaudēja Emanuelam Makronam, paziņoja, ka pret galēji labējiem izdota "banku darbības fatva" un FN tīšām atņemts finansējums.

"Pēc kļūšanas par upuri masīvai tiesiskajai vajāšanai, mēs piedzīvojam jaunu posmu FN vajāšanā", preses konferencē paziņoja Lepēna.

Viņa sacīja, ka Francijas banka "Societe Generale" lūgusi FN slēgt savus kontus, bet Lielbritānijas un Eiropas lielākās bankas HSBC Francijas nodaļas vadītājs Tomas Vandvils trešdien piezvanījis viņai, lai paziņotu, ka viņas personiskais konts tiek slēgts "bez kāda attaisnojuma".

"Societe Generale" paziņojumā teikts, ka bankas lēmums par konta atvēršanu vai slēgšanu ir atkarīgs tikai no banku darbības iemesliem un, pieņemot lēmumu, tiek ievēroti visi noteikumi un politiskie apsvērumi netiek ņemti vērā.

Savukārt HSBC Francijas nodaļas preses pārstāve paziņoja, ka banka publiski neapspriež attiecības ar klientiem.

Lepēna vēlēšanu kampaņas laikā vairākkārt sūdzējās, ka FN atteikti aizdevumi Francijas un arī ārvalstu bankās.

2014. gadā partija aizņēmās deviņus miljonus eiro no Krievijas bankas, raisot jautājumus par Maskavas iespējamo ietekmi uz FN darbību.

Lepēna sacīja, ka "Societe Generale" pēdējais lēmums liedz normāli funkcionēt partijai, kas prezidenta vēlēšanās izcīnīja 11 miljonus balsu.

"Pašreiz mēs esam nogriezti no mūsu ienākumiem. Šis lēmums nostāda FN nopietnās grūtībās un liedz partijai normāli funkcionēt," paziņoja Lepēna, piebilstot, ka tas ir opozīcijas mēģinājums viņus nosmacēt.

Viņa nosodīja "Societe Generale" lēmumu kā politisku vēršanos pret partiju, kurai ir "desmitiem miljoniem biedru, stabili resursi un nav nekādu problēmu ar kontiem".

Lepēna norādīja, ka ir apspriedusi FN finanšu problēmas ar Makronu.

Viņa atvēra personisko kontu HSBC pēc tam, kad banku "Hervet", kur viņai bija atvērts konts, 2001.gadā pārņēma "Credit Commercial de France", kas ir daļa no HSBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!