Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lībijas premjers vērsies pie OPEC, lai aicinātu organizāciju palielināt iegūtas naftas apjomu un samazinātu tās un citu enerģētikas produktu cenas pasaulē, ziņo "Bloomberg".

"Mēs aicinām OPEC valsts palielināt ieguvi un iesaistīties enerģētikas krīzes risināšanā," paziņojumā organizācijai sacījis Lībijas premjers Abdulhamids Dbeibahs.

"Delfi" jau ziņoja, ka Krievijas iebrukums Ukrainā izraisīja strauju naftas cenu kāpumu, ražotājiem baidoties, ka sankcijas negatīvi ietekmēs pieejamās naftas apjomu. Krievija ir viens no lielākajiem jēlnaftas ieguvējiem pasaulē.

Jāmin gan, ka Lībijai, kā norāda "Bloomberg", ir relatīvi maza ietekme organizācijā, kur toni nosaka Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti.

OPEC veido divdesmit trīs valstis. Krievija ir viena no tām.

Jāmin gan, ka pēdējās dienās situācija naftas tirgū ir mazliet normalizējusies. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā noslēdza tirdzniecības sesiju zem 100 ASV dolāriem par barelu pirmoreiz triju nedēļu laikā, atspoguļojot bažas par Ķīnas ekonomikas perspektīvām un jēlnaftas pieprasījumu jauna Covid-19 viļņa apstākļos.

"Mums ir laba ziņa un slikta ziņa. Labā ziņa ir tā, ka naftas cenas ir krasi kritušās (..) Sliktā ziņa ir tā, ka lielā naftas cenu krituma iemesls ir bažas par izaugsmi," sacīja "Briefing.com" analītiķis Patriks O'Hērs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!