Foto: DELFI
Pārbaudot no plastikāta bagāžas paliktņiem Helsinku lidostā ņemtos paraugus, Somijas un Lielbritānijas pētnieki tajos atklājuši veselībai kaitīgas vielas un baktērijas, vēsta medijs "Sky News".

Biomedicīnas centrālajā infekcijas slimību žurnālā publicētajā pētījumā minēts, ka plastmasas drošības paliktņi rada vislielāko veselības apdraudējumu lidostās.

Paraugi tika ņemti gripas sezonā, laika posmā no 2015. līdz 2016. gadam.

Četri no astoņiem paraugiem saturēja rinovīrusu vai adenovīrusu, kas izraisa gripas un saaukstēšanās simptomus.

Speciālisti atrada vīrusus uz 10% testēto lidostas virsmu. Tai skaitā veikalu maksājumu termināļiem, kāpņu margām, pasu pārbaudes skaitītājiem un bērnu rotaļu laukumiem.

Tomēr visaugstākais vīrusu līmenis tika konstatēts plastmasas bagāžas paliktņos, kuros rokas bagāžas rentgena kontroles punktā pasažieri saliek savas personīgas mantas.

"Šis pētījums ir labs veids kā informēt sabiedrību par vīrusu infekciju izplatīšanos," medijiem norāda Notingemas universitātes Veselības aizsardzības profesors Džonatans Vantams.

"Cilvēki var palīdzēt samazināt infekciju izplatīšanos, veicot higiēnisku roku mazgāšanu, kā arī klepojot un šķaudot tikai savos kabatlakatiņos. Jo īpaši svarīgi tas ir sabiedriskās vietās," piebilst profesors.

Virusoloģijas eksperte Nīna Ikonena "Sky News" pauda, ka pētījuma rezultātus var izmantot, lai lidostas tehniski uzlabotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!