Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas valdība otrdien nolēma pilnībā izslēgt Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāja "Huawei" tehnoloģijas no valsts 5G mobilo sakaru tīkla.

Šādu lēmumu valdība pieņēma pēc tam, kad ASV draudēja pārtraukt dalīties izlūkošanas informācijā ar Londonu, paužot bažas, ka "Huawei" aprīkojums var tikt izmantots spiegošanai Ķīnas komunistu valdības labā.

Janvāri Lielbritānijas valdība nolēma ierobežot "Huawei" iesaisti 5G tīklā līdz ne vairāk kā 35% no tīkla nesensitīvo daļu izveides.

Tomēr otrdien Lielbritānijas digitālo jautājumu, kultūras, mediju un sporta lietu ministrs Olivers Daudens pēc valdības sēdes paziņoja, ka līdz 2027. gadam visām Lielbritānijas mobilo sakaru kompānijām pilnībā jāatbrīvojas no "Huawei" aprīkojuma 5G tīklā.

"Šis lēmums nebija viegls, bet tas ir pareizs," uzsvēra Daudens. Viņš arī norādīja, ka, sākot no šī gada beigām, telekomunikāciju operatori nedrīkst iegādāties nekādu 5G aprīkojumu no "Huawei".

Savukārt "Huawei" pārstāvis Lielbritānijā Edvards Brūsters (Edward Brewster) paziņoja, ka šis Lielbritānijas valdības lēmums rada vilšanos. "Šis vilšanos izraisījušais lēmums ir sliktas ziņas visiem Apvienotajās Karalistes mobilo tālruņu lietotājiem. Tas draud ievērojami palēnināt Lielbritānijas digitālās attīstības ātrumu, paaugstināt pakalpojumu maksu, kā arī palielināt digitālo plaisu sabiedrībā. Tā vietā, lai dotos uz priekšu, valdība sper soli atpakaļ, un mēs to mudinām apdomāt šo lēmumu. Esam pārliecināti, ka jaunie ASV noteiktie ierobežojumi neietekmētu mūsu Apvienotajai Karalistei piegādājamo produktu drošību. Diemžēl mūsu nākotne Apvienotajā Karalistē ir kļuvusi politizēta, jo šajā lietā runa vairs ir tikai par ASV tirdzniecības politiku, nevis drošības jautājumiem. Noteikti veiksim detalizētu situācijas analīzi, lai precizētu, kā šis lēmums ietekmēs mūsu biznesu Apvienotajā Karalistē, un sadarbosimies ar valdību, skaidrojot, kā mēs varam sniegt savu ieguldījumu Lielbritānijas digitālajā nākotnē."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!