Foto: stock.xchng
Lielbritānijas ekonomikā pēc iekšzemes kopprodukta (IKP) samazinājuma šā gada pirmajā ceturksnī atkal ir iestājusies recesija, lai arī eksperti bija gaidījuši labākus tautsaimniecības rādītājus, vēsta raidorganizācija BBC.

Recesija ekonomikā iestājas tad, kad IKP samazinās divus ceturkšņus pēc kārtas. Pērn pēdējā ceturksnī salīdzinājumā ar šo periodu 2010.gadā Lielbritānijas IKP samazinājās par 0,3%. Savukārt šā gada pirmajā ceturksnī Lielbritānijas IKP bija par 0,2% mazāks nekā 2011.gada pirmajos trīs mēnešos.

Lielbritānijas rūpniecība šā gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgu laika posmu pērn samazinājusies par 0,4%, būvniecība vēl vairāk - par 3%, trešdien paziņoja valsts statistikas birojs, kura publicētie statistikas dati gan ir provizoriski un vēl tiks koriģēti vismaz divreiz tuvāko mēnešu laikā.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, komentējot datus par valsts IKP samazinājumu, sacījis, ka šie cipari liek "ļoti, ļoti vilties".

Arī ekonomists Grems Ličs BBC atzinis, ka jaunākie statistikas dati nav iepriecinoši. "Kritums ir salīdzinoši neliels, līdz ar to panikot pagaidām nevajag," viņš sacīja. "Taču bizness ir saņēmis signālu: esiet uzmanīgi. Un tas noticis tieši tanī brīdī, kad mēs vēlamies - lai bizness, tieši otrādi, attīstītos agresīvāk: radītu jaunas darba vietas un investētu vairāk."

Iepriekšējo reizi Lielbritānija recesiju jeb IKP samazinājumu divus ceturkšņus pēc kārtas piedzīvoja 2009.gadā.

Šonedēļ par recesiju ekonomikā paziņoja vēl viena no lielākajām ES ekonomikām – Spānija, kas, atšķirībā no Lielbritānijas, ir arī eirozonā.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Eiropas Komisijas ekonomikas attīstības prognozi 2011.- 2013.gadam visas ES ekonomikas izaugsme 2012.gadā būs 0,6%, bet 2013.gadā - 1,5%. Savukārt eirozonā saskaņā ar Eiropas Centrālas bankas prognozēm šajā gadā ir gaidāms ekonomikas samazinājums par 0,1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!