Foto: AFP/Scanpix
Lielbritānijas valsts parāds šogad sasniedzis augstāko līmeni kopš 1960. gada, raksta "Reuters".

Septembrī vien valsts aizņēmusies 36,1 miljardu mārciņu, kas pārsniedz visu "Reuters" aptaujāto ekonomistu prognozes. Augstā valdība aizņēmusies 30,1 miljardu mārciņu.

Līdz ar to kopējais valsts parāda līmenis sasniedzis 2,06 triljonus mārciņu jeb 103,5% no IKP, kas ir augstākais līmenis kopš 1960. gada.

Laika periodā no aprīļa līdz septembrim Lielbritānija kopumā aizņēmusies 208,5 miljardus mārciņu, kas ir sešas reizes vairāk nekā 2019. gada attiecīgajā periodā.

Par budžetu atbildīgie ekonomisti augustā prognozēja, ka aizņemšanās apjomi līdz finansiālā gada beigām sasniegs rekordaugstu 372 miljardus mārciņu, kas veido 18,9% no IKP, un ir augstākais rādītājs kopš Otrā pasaules kara.

"Reuters" aptaujātie ekonomisti prognozē, ka Anglijas Banka nākamajā mēnesī paziņos par jaunu obligāciju atpirkšanas kārtu 100 miljardu mārciņu apmērā.

Lielbritānijas valdība nākammēnes bija plānojusi nākt klajā ar trīs gadu publisko izdevumu plānu, taču trešdien paziņoja, ka, ņemot vērā valdošo neskaidrību pandēmijas dēļ, plāns aptvers vienu gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!