Foto: DELFI.lt
Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs piektdien, tiekoties ar valsts ziemeļaustrumu pilsētas Visaginas uzņēmējiem, paziņojis, ka jaunā atomelektrostacija (AES), ja tiks būvēta, būs gatava ne agrāk kā pēc 23 gadiem, lai gan tūlīt pēc tam pieļāva, ka tas varētu notikt arī ātrāk, vēstīja portāls "Delfi.lt".

"Ja tāda būs, tad būs pēc 23 gadiem, ne agrāk," portāls citēja Butkeviča teikto.

Uz Ignalinas atomelektrostacijas reģiona biznesa inkubatora uzņēmējdarbības attīstības Visaginas grupas pārstāvju jautājumu, vai jau ir pieņemts lēmums par jaunās AES būvniecību, Butkevičs atbildēja, ka vēl tiek gaidīti darba grupas secinājumi.

"Pašlaik darba grupa veic aprēķinus, kad tos iesniegs [valdībai], tad arī būs atbilde. To var uzbūvēt arī ne pēc 23 gadiem, varbūt ātrāk," viņš sacīja.

"Mums ļoti, ļoti nepieciešama AES," pēc tikšanās ar premjerministru uzsvēra Visaginas mēre Daļa Štraupaite.

Viņa pastāstīja, ka reģionā cilvēkiem trūkst darbavietu, pilsētā ir Darba birža, Ignalinas AES reģiona biznesa inkubators, kokapstrādes rūpnīca un šūšanas fabrika, bet visa pārējā saimnieciskā darbība ir saistīta ar Ignalinas AES, kurai pašlaik norisinās slēgšanas process.

Štraupaite norādīja, ka darbavietu trūkuma dēļ no pilsētas aizbrauc jaunieši, cilvēki dzīvo bez darba, bet 4000 pilsētas iedzīvotāju, kas strādāja un vēl strādā AES, ir cilvēki bez pilsonības, kas Lietuvā dzīvo ar pagaidu vai pastāvīgo uzturēšanās atļauju, ziņo "Delfi.lt".

Jau vēstīts, ka pērn 14.oktobrī Lietuvā notikušajā konsultatīvajā referendumā vairākums dalībnieku nobalsoja pret AES būvēšanu valstī. Tā kā referendums bija konsultatīvs, tā rezultāti nav juridiski saistoši, un galīgais lēmums par AES būvēšanu ir jāpieņem Seimam un valdībai, ko Butkeviča vadītā kreisi centriskā valdība ir solījusi izdarīt līdz maija vidum, par to informējot arī reģionālos partnerus Latvijā un Igaunijā.

Iepriekšējā Lietuvas labēji centriskā valdība premjerministra Andra Kubiļus vadībā bija iecerējusi līdz 2020.gadam uzbūvēt jauno AES valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Bija paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī Latvija un Igaunija, bet iepriekš bija plānots, ka projektā kā ceturtā dalībniece iesaistīsies Polija, kas dalību projektā ir apturējusi. Par stratēģisko investoru bija izraudzīta Japānas kompānija "Hitachi", un plānots, ka galīgie lēmumi par investīcijām tiks pieņemti līdz 2015.gadam.

Lietuvas Seims ir atbalstījis darba grupas izveidi, kas lems par turpmāko valsts rīcību pēc tam, kad valsts iedzīvotāji konsultatīvajā referendumā noraidījuši jaunas AES būvniecību.

Butkevičs, kura vadītā Sociāldemokrātu partija uzvarēja 14.oktobrī notikušajās Lietuvas parlamenta vēlēšanās, pēc uzvaras paziņoja, ka Visaginas AES projektu Lietuvai nevajadzētu īstenot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!