Foto: AP/Scanpix/LETA

Lietuva pirmdien atklājusi tirdzniecības pārstāvniecību Taivānā, paziņoja Lietuvas Ekonomikas un inovāciju ministrija.

"Šodien mēs varam novērtēt pirmos Lietuvas un Taivānas ekonomiskās sadarbības panākumus. Nešaubos, ka, atklājot Lietuvas tirdzniecības pārstāvniecību Taibei, mūsu darbs šajā daudzsološajā tirgū vēl vairāk pastiprināsies," sacīja Lietuvas ekonomikas ministre Aušrine Armonaite.

Jau vēstīts, ka augustā par Lietuvas tirdzniecības pārstāvi Taibei tika iecelts Pauļus Lukausks. Sākotnēji pārstāvniecības atklāšana bija plānota septembrī.

Pērn novembrī Viļņā tika atvērta Taivānas pārstāvniecība, cenšoties stiprināt Lietuvas un Taivānas attiecības.

Lai gan plašu rezonansi izraisīja Lietuvas lēmums Taivānas pārstāvniecībai izmantot Taivānas nosaukumu, Lietuvas biroja oficiālais nosaukums būs Lietuvas pārstāvniecība Taibei, tādējādi ievērojot starptautisko praksi pārrobežu attiecībās, jo Ķīna uzskata Taivānu par savu teritoriju un ir solījusi salu atgūt savā kontrolē.

Tāpat amatpersonas uzsver, ka tā būs komerciāla, nevis diplomātiska pārstāvniecība.

Reaģējot uz Lietuvas lēmumu atļaut Taivānas pārstāvniecības nosaukumā lietot vārdu "Taivāna", Ķīna izdarīja uz Lietuvu ekonomisko un diplomātisko spiedienu, jo cenšas nepieļaut nekādus Taivānas mēģinājumus darboties kā neatkarīgai valstij. Citviet pasaulē šādu pārstāvniecību nosaukumos tiek izmantots Taivānas galvaspilsētas nosaukums "Taibei", respektējot Pekinas īstenoto "vienas Ķīnas" politiku, kas neļauj Taivānu uzskatīt par atsevišķu valsti.

Pēc pārstāvniecības atvēršanas Pekina pazemināja diplomātisko attiecību ar Viļņu līmeni un ieviesa tirdzniecības ierobežojumus, tādēļ Eiropas Savienība vērsās pret Ķīnu Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!