Foto: DELFI

Lietuvas Ģenerālprokuratūra, izmeklējot iespējamo bankas "Snoras" līdzekļu izšķērdēšanu, piesavināšanos un naudas "atmazgāšanu", izvirzījusi jaunas apsūdzības bijušajiem bankas īpašniekiem - Raimondam Baranauskam un Krievijas izcelsmes baņķierim Vladimiram Antonovam, vēsta "Delfi.lt".

Saskaņā ar prokurora lēmumu, Antonovam un Baranauskam noteikts aizdomās turēto statuss par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, "Snoras" īpašuma piesavināšanos par 1,7 miljardiem litu (aptuveni 346,8 miljoniem latu), līdzdalību organizētajā grupējumā, krāpšanos bankas grāmatvedībā, kā arī dokumentu viltošanu un viltoto dokumentu tīšu izmantošanu.

Viļņas tiesa apmierinājusi prokuratūras lūgumu arestēt bijušos bankas īpašniekus saistībā ar jaunajām apsūdzībām, un Lietuvas prokuratūra izdeva jaunu Eiropas aresta orderi.

Jau ziņots, Lietuvas valdība pērn 16. novembrī nacionalizēja 100% "Snoras" akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam, kad Lietuvas centrālā banka saņēma informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljoni latu) vērtībā.

Antonovs un otrs bankas akcionārs, Lietuvas pilsonis Raimonds Baranausks novembra beigās tika aizturēti Lielbritānijā. Lietuvā abus bankas īpašniekus apsūdz "Snoras" īpašuma izkrāpšanā, dokumentu viltošanā un krāpšana. Abi baņķieri vēlāk tika atbrīvoti, viņiem aizliegts pamest Lielbritāniju.

Pašlaik banku "Snoras" pārvalda pagaidu administrators Saimons Freklijs un viņa komanda, kurā ir 20 līdz 25 cilvēki.

Seims 17. novembrī pieņēma likumu grozījumus, kas ļaus atdalīt daļu pārņemtās bankas īpašuma un nodot to jaunai valsts dibinātai bankai. Šie grozījumi ļaus valstij nepieciešamības gadījumā atdalīt bankas labos aktīvus no sliktajiem un nodot daļu aktīvu privāta kapitāla bankai vai valsts dibinātai pagaidu bankai.

Pēc notikumiem ar "Snoras" pārbaudes veiktas arī "Latvijas Krājbankā" un šobrīd apcietināti vairāki tās bijušie vadītāji , bet banka, spriežot pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pārstāvju atzinumiem, ir bankrotējusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!