Foto: Pixabay

Lietuvas Aptieku asociācijai un astoņām farmācijas kompānijām noteikts nepilnu 73 miljonu eiro sods par vienošanos kompensējamo medikamentu piecenojumam, otrdien paziņoja Lietuvas Konkurences padome.

Konkurences uzraugs informēja, ka 27,5 miljonu eiro sods noteiks "Eurovaistine", 16,7 miljoni eiro "Gintarine Vaistine", 9,2 miljoni eiro "Tamro", 7,7 miljoni eiro "Benu", 2,7 miljoni eiro "EVD", 1,27 miljoni eiro "EVRC", 7,4 miljoni eiro "Limedika", 11 200 eiro "Siromed Pharma" un 7400 eiro Lietuvas Aptieku asociācijai.

Sodi noteiktu par Lietuvas Konkurences likuma un Līguma par Eiropas Savienības darbību noteikumu pārkāpumiem.

Ar asociācijas starpniecību kompānijas 2017. gadā vienojušās par piecenojumu kompensējamajiem medikamentiem un iesniegušas savus aprēķinus apstiprināšanai Veselības ministrijā, apgalvojot, ka tie balstīti uzņēmumu darbības izmaksās, secinājis konkurences regulators.

"Pēc tam konkurenti kopīgi sagatavoja dokumentu par aptiekas prototipu, kuram vajadzēja parādīt, ka kompānijas tirgū varētu palikt tikai tad, ja ministrija apstiprinātu ierosināto uzcenojumu," pausts paziņojumā.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka konkurenti bija vienojušies par piecenojumu, kas ne tikai sedz izmaksas, bet arī nodrošina papildu peļņu.

Veselības ministrijas apstiprinātie piecenojumi spēkā stājās 2018. gadā un joprojām ir spēkā.

Lietuvas Aptieku asociācija Konkurences padomes lēmumu un sodu raksturoja kā "pilnībā nepamatotu" un solīja to apstrīdēt tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!