Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuva un ASV parakstījušas deklarāciju par 5G tīklu drošību, ceturtdien paziņoja Lietuvas Ārlietu ministrija.

Deklarāciju trešdien Vašingtonā parakstījuši Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs un ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

Līdzīgas deklarācijas ASV jau ir ar Latviju, Igauniju, Poliju un vairākām citām valstīm.

Deklarācija noteic, ka jāizvērtē, vai uzņēmumi, kas piegādā tehnoloģiju topošajiem 5G tīkliem, neatrodas ārvalstu valdību kontrolē bez neatkarīgas tiesiskās uzraudzības.

Šo deklarāciju nolūks ir nepieļaut Ķīnas kompānijas 'Huawei" tehnoloģiju izmantošanu 5G tīklos, lai gan "Huawei" deklarācijās nav pieminēta. "Huawei" noraida ASV apsūdzības, ka Ķīnas komunistu valdība tās tehnoloģijas izmanto spiegošanai.

Tikšanās laikā Linkevičs un Pompeo arī apliecinājuši, ka atbalsta Baltkrievijas tautas cīņu par demokrātiju.

ASV valsts sekretārs "paudis atzinību, ka Lietuva uzņēmusies vadību, lai nodrošinātu Baltkrievijas neatkarību un teritoriālo vienotību, kā arī tās tautas demokrātiskās tiesības", sacīts Valsts departamenta paziņojumā presei.

Linkevičs arī pasniedzis Pompeo Lietuvas Seima deklarācijas Baltkrievijas tautas atbalstam eksemplāru. Šajā deklarācijā Aleksandrs Lukašenko nosaukts par nelikumīgu Baltkrievijas līderi.

Lietuvas ārlietu ministrs arī lūdzis ASV sniegt atbalstu Lietuvai jautājumā par Astravjecas atomelektrostaciju, kuru Lietuva uzskata par starptautiskajiem drošības standartiem neatbilstošu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!