Foto: DELFI
Piektdien Lietuvas valdība un Japānas kompānija "Hitachi-GE Nuclear Energy" parakstīja vienošanos par Visaginas atomelektrostacijas (AES) koncesijas līguma pamatnosacījumiem, vēta portāls "Delfi.lt".

Līgumu parakstīja Lietuvas enerģētikas ministrs Žīgimants Vaičūns un "Hitachi" viceprezidents Masaharu Haniu.

Parakstītajā līgumā iekļauti pamatprincipi, saskaņā ar kuriem Lietuva un tās reģionālie partneri pabeigs koncesijas līguma izstrādi. Koncesijas līgumu Lietuvas parlamentā apstiprināšanai iesniegs Seima pavasara sesijas laikā, norāda "Delfi.lt".


"Šodien padarītais ir intensīva darba rezultāts, tas ir starpfinišs," parakstīto vienošanos komentēja Vaičūns. Savukārt Haniu uzsvēra, ka no savas puses darīs visu, lai koncesijas līgums tiktu parakstīts noteiktajos termiņos. Arī viņš izteica gandarījumu par līdz šim paveikto. "Mēs apzināmies to, cik Visaginas AES projekts ir svarīgs, tāpēc pieliksim visas pūles, lai arī turpmākais ritētu raiti," sacījis Haniu.

Kā ziņots, par Visaginas AES stratēģisko investoru šovasar tika izraudzīta Japānas kompānija "Hitachi" kopā ar "Hitachi GE Nuclear Energy". Lietuvas valdība pagaidām neizpauž, cik lielu akciju daļu kontrolēs stratēģiskais investors, pati Lietuva un tās reģionālās partneres.

Lēsts, ka visa jaunās kodolspēkstacijas būve izmaksās trīs līdz piecus miljardus eiro (2,1 līdz 3,5 miljardus latu). Pirmos zemes darbus iecerēts sākt jau nākamgad, bet betonēšanu - 2014.gadā. Patlaban prognozēts, ka pirmā kodoldegviela spēkstacijā varētu tikt iekrauta 2019.gadā, bet 2020.gadā tā sāks ražot elektroenerģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!