Foto: Publicitātes foto

Latvijas nacionālajai lidsabiedrībai "airBaltic" nav jāmaksā bankrotējušajai Lietuvas nacionālajai aviokompānijai "flyLAL-Lithuanian Airlines" ("flyLAL") vairāk nekā 16 miljonu eiro kompensācija, ko "flyLAL" pieprasa, vainojot "airBaltic" negodīgā konkurencē, nolēmusi Lietuvas Apelācijas tiesa.

Tomēr "flyLAL" apsver iespēju šo spriedumu pārsūdzēt Lietuvas Augstākajā tiesā.

Ar otrdien, 31. martā, pieņemto spriedumu Lietuvas Apelācijas tiesa anulējusi Viļņas apgabaltiesas 2016. gada janvāra spriedumu, ka "airBaltic" ir jāmaksā "flyLAL" 16,121 miljona eiro kompensācija, ziņu aģentūrai BNS pastāstīja "flyLAL" bankrota administrators Aurims Valaitis.

"Noklausījusies abu pušu pārsūdzības, apelācijas institūcija anulēja pirmās instances tiesas spriedumu un pasludināja jaunu spriedumu, noraidot "flyLAL" sūdzību. Tiesa konstatēja, ka kaitējums nav nodarīts, un neņēma vērā ekspertu secinājumus," sacīja Valaitis.

Lietuvas Apelācijas tiesa izskatīja lietu slēgtā sēdē, un spriedums nav publiskojams. Apelācijas tiesas preses sekretāre Vilma Budeniene aģentūrai BNS apstiprināja, ka tiesa noraidījusi "flyLAL" prasību.

"flyLAL" apsver iespēju Apelācijas tiesas spriedumu pārsūdzēt Lietuvas Augstākajā tiesā, aģentūrai BNS sacīja Valaitis.

Pārsūdzību var iesniegt trīs mēnešu laikā no Apelācijas tiesas sprieduma pasludināšanas.

"flyLAL" vēlas pietiesāt kompensāciju par tās skatījumā nelikumīgām "airBaltic" un lidostas "Rīga" darbībām - varbūtēju vienošanos par zemākām cenām Rīgas lidostā. "flyLAL" arī uzskata, ka "airBaltic" ar negodīgu cenu veidošanas politiku Viļņas lidostā izstūmusi to no tirgus.

Viļņas apgabaltiesa 2016. gada janvārī pēc aptuveni septiņus gadus ilgas tiesāšanās secināja, ka "airBaltic" izmantojusi negodīgu konkurenci strīdus maršrutos, un nolēma, ka "airBaltic" jāsamaksā "flyLAL" zaudējumu kompensācija 16,121 miljona eiro apmērā, bet lidostu "Rīga" no atbildības atbrīvoja.

"flyLAL" tiesā vēlējās panākt 57,87 miljonu eiro zaudējumu kompensāciju no abiem Latvijas uzņēmumiem - "airBaltic" un lidostas "Rīga".

Latvijas valstij pieder 80,05% "airBaltic" akciju, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam "Aircraft Leasing 1" - gandrīz 20% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!