Foto: Reuters/Scanpix
Lietuva nav beigusi sarunas ar iecerētās jaunās Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta stratēģisko investoru - Japānas kompāniju "Hitachi" - un tām vēl var būt rezultāti, uzskata Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

"Norisinās dažādas diskusijas, tiks pārskatīta enerģētikas stratēģija, un domāju, ka maijā būs rezultāti. Es personiski uzskatu, ka arī labvēlīgai attieksmei pret atomenerģētiku un sarunām ar "Hitachi" var būt zināmi rezultāti, tādēļ mums nevajadzētu steidzināt notikumu gaitu. Jāizpēta finansiālās saistības, elektroenerģijas piegāde ilgākā laikā, enerģētiskās neatkarības nozīme un jāpieņem lēmumi," viņš trešdien sacījis portālam "Delfi.lt".

Pēc ministra teiktā, ir būtiski atbildēt uz jautājumu, kāda atomelektrostacija Lietuvai varētu būt vajadzīga, un, ja izdotos atrast kopīgu valodu ar reģionālajiem partneriem, projekts varētu būt sekmīgs.

Jau ziņots, ka jaunā Lietuvas premjerministra Aļģirda Butkeviča valdība galīgo lēmumu AES jautājumā vēl nav pieņēmusi. Kā janvārī, uzturoties vizītē Latvijā, izteicās pats premjers, turpmākā Lietuvas enerģētiskās attīstības vīzija tiks izstrādāta līdz pavasarim un AES jautājumā Lietuvas valdība vairīsies no nepamatotiem un sasteigtiem lēmumiem.

Iepriekšējā Lietuvas valdība, ko vadīja Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu premjerministrs Andrjus Kubiļus, aktīvi aizstāvēja projektu, norādot, ka Lietuvai jāceļ sava atomelektrostacija, lai mazinātu enerģētisko atkarību.

Konsultatīvajā referendumā par AES projekta nākotni, kas Lietuvā notika oktobrī reizē ar Seima vēlēšanām, piedalījās 52,58% vēlētāju. Projektu atbalstīja tikai 34,09% no visiem balsotājiem, bet 62,68% izteicās pret jaunas AES celtniecību Lietuvā.

Butkeviča vadītā Sociāldemokrātu partija, ko pārstāv arī Linkevičs, pirms referenduma mudināja lietuviešus balsot pret kodolspēkstacijas būvi, apšaubot šā projekta "tehnisko un komerciālo jēgu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!