Foto: DELFI
Lietuvas centrālās bankas Lietuvas Bankas valde pirmdienas naktī atcēla zināmus ierobežojumus nacionalizētās komercbankas "Snoras" operācijām.

Centrālās bankas valde plāno pieņemt galīgos lēmumus par pasākumiem "Snoras" noguldītāju, kreditoru un citu klientu interešu aizsardzībai līdz 24.novembrim.

Centrālā banka ziņoja, ka "Snoras" klientu nauda, kas no pagājušās trešdienas nebija nonākusi saņēmēju kontos citās bankās, atgriezīsies atpakaļ "Snoras" klientu kontos.

Centrālās bankas valde, kas pagājušajā ceturtdienā bija atļāvusi "Snoras" klientiem veikt operācijas ar saviem bankā esošajiem līdzekļiem apmērā līdz 500 litiem (125 latiem) dienā no katra konta ar maksājumu karti, atļāva bankas administratoram no 23.novembra veikt šīs operācijas arī bankas nodaļās.

Uzklausījusi "Snoras" pagaidu administratora Saimona Freklija ziņojumu un izvērtējusi viņa priekšlikumus par iespējamām bankas reorganizācijas metodēm, centrālās bankas valde pilnvaroja viņu līdz 23.novembrim iesniegt galīgu slēdzienu par bankas atveseļošanas metodēm. Administratoram ir pienākums salīdzinoši analizēt potenciālās metodes tālākai "Snoras" darbībai un precizēt katrai metodei nepieciešamās izmaksas un nosacījumus, teikts centrālās bankas paziņojumā.

Centrālās bankas valde nedēļas nogalē rīkoja vairākas tikšanās ar "Snoras" pagaidu administratora pārstāvjiem, kas informēja par bankas "Snoras" situāciju, kā arī ar finanšu ministri Ingridu Šimonīti un valdības pārstāvjiem. Lietuvas nacionālās televīzijas ziņu dienests vēstīja, ka Šimonīte un premjerministra palīgs Mīkols Majausks pirmdienas naktī piedalījās centrālās bankas valdes sēdē.

Jau vēstīts, ka Lietuvas centrālā banka pagājušo trešdien nolēma līdz pirmdienai apturēt bankas "Snoras" darbību un atcelt valdi, bet valdība pēc centrālās bankas ieteikuma nolēma pārņemt " Snoras" akcijas.

Ceturtdienas pēcpusdienā "Snoras" klientiem tika atļauts veikt operācijas ar saviem bankā esošajiem līdzekļiem apmērā līdz 500 litiem (125 latiem) dienā no katra konta, izmantojot maksājumu kartes. Dažiem klientiem nedēļas nogalē tomēr neizdevās izņemt naudu no bankomātiem, jo tajos bija izbeigusies skaidra nauda. "Snoras" klientiem pēdējās dienās nebija pieejams naudas pārskaitīšanas pakalpojums internetbankā.

Lietuvas centrālas bankas valde arī nolēma iecelt bankas pagaidu administratoru un piemērot pagaidu pasākumus bankas īpašuma aizsardzībai. Šāda lēmuma mērķis ir nodrošināt "Snoras" klientu un sabiedrības efektīvu aizsardzību un nostiprināt Lietuvas banku sistēmas stabilitāti. Pasākumi tiek veikti, ņemot vērā "Snoras" finanšu stāvokli, pēdējā laika tendences un centrālās bankas veiktās finanšu pārbaudes rezultātus. Pieņemot šo lēmumu, tika ņemtas vērā arī izmaiņas, kas notikušas pēdējo dienu laikā.

Lēmums par darbības ierobežojumiem attiecas tikai uz banku "Snoras", bet ne tās meitasuzņēmumiem. "Snoras" pieder "Latvijas Krājbankas" akciju kontrolpakete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!