Foto: Publicitātes foto
Gatavojoties lielākajam akciju sākotnējam publiskajam piedāvājumam (IPO) Baltijā, Lietuvas enerģētikas uzņēmums AB "Ignitis Grupė" plāno "Nasdaq Vilnius" fondu biržā emitēt akcijas, kas atbilst 27,8% no uzņēmuma kapitāla. Cenu kategorija piedāvājumam būs 22,50 eiro – 28,00 eiro par parasto akciju.

Gala IPO (initial public offering) piedāvājuma cena tiks noteikta pēc grāmatvedības veidošanas procesa no 21. septembra pulksten 12:00 līdz 1. oktobra pulksten 13:00 (EEST) un pašlaik gaidāms, ka uzņemšana notiks 2020. gada 7. oktobrī vai ap to laiku.

"Ignitis grupas izpilddirektors un valdes priekšsēdētājs Darus Maikštens (Darius Maikštėnas) norāda, ka IPO ir svarīgs solis, lai īstenotu uzņēmuma ambīcijas palielināt uzstādīto zaļās ražošanas jaudu 1,6-1,8 GW apmērā līdz 2023. gadam un 4 GW līdz 2030. gadam.

Investoru interesi varētu piesaistīt arī uzņēmuma publicētajā informācijā paustais plāns par šo finanšu gadu saviem akcionāriem dividendēs izmaksāt 85 miljonus eiro ar iespējamo dividenžu apjoma ikgadēju pieaugumu par 3%, norāda "Swedbank". Par vienu no akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma sadarbības partneriem ir izraudzīta "Swedbank Lietuva". "Ar šo sākotnējo publisko akciju piedāvājumu "Ignitis Grupė" pāršķir jaunu lapaspusi Baltijas kapitāla tirgus vēsturē. Uzņēmuma akciju kotēšana biržā ir lielākais šāda veida darījums visās Baltijas valstīs un šādi darījumi iedod jaunu grūdienu visa kapitāla tirgus attīstībai," teic "Swedbank Latvija" valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis.

Akciju emisijas laikā iegūtie līdzekļi tiks izmantoti infrastruktūru uzlabojošos projektos, kā piemēram, elektrības pārvades uzlabojumos, viedtehnoloģiju ieviešanā, elektroenerģijas tīkla digitālo risinājumu ieviešanā, kā arī atjaunojamās enerģijas ražošanā Baltijas valstīs un Polijā. Uzņēmums ir viens no lielākajiem enerģijas piegādātājiem Baltijā, kas darbojas arī Polijā un Somijā, norāda "Swedbank".

Lietuvas finanšu ministrs Viļus Šapoka (Vilius Šapoka) vērtē, ka "Ignitis" grupas IPO ir nozīmīgs brīdis Lietuvas ekonomikas attīstībā, kā arī plašākā Baltijas reģionā. Uzņēmumam ir galvenā loma valsts nacionālās enerģētiskās neatkarības stratēģijas īstenošanā, un IPO palīdzēs nodrošināt ieguldījumus enerģētikas infrastruktūrā, lai stiprinātu reģionu enerģētisko drošību. Tas darbosies arī kā katalizators kapitāla tirgiem, padziļinot tos un uzlabojot to likviditāti.

Uzņēmuma akciju sākotnējais publiskais piedāvājums paredz lielāko akciju daļu paturēt Lietuvas valsts īpašumā, ļaujot privātajiem investoriem iegādāties nedaudz mazāk par trešdaļu uzņēmuma. Kā uzsver biržas "Nasdaq Riga" valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne: "Šī uzņēmuma piemērs skaidri parāda kapitāla tirgus lomu uzņēmumu attīstības finansēšanā un to, ka kapitāla piesaiste biržā ir piemērota arī stratēģiskiem uzņēmumiem – to ir iespējams izdarīt valstij paturot kontrolpaketi, dodot valsts iedzīvotājiem iespēju ieguldīt savus uzkrājumus uzņēmuma akcijās ar skaidru dividenžu politiku, tādā veidā vairojot savu nākotnes labklājību."

Jāatgādina, ka Lietuvas enerģētikas uzņēmums "Ignitis Group" šā gada 11. septembrī paziņoja par nodomu iekļaut akcijas "Nasdaq Vilnius" un Londonas biržā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!