Foto: LETA



Klaipēdas sašķidrinātās gāzes terminālis (SNG), kura celtniecību Lietuvas valsts plāno pabeigt gada nogalē, jau janvārī varētu sākt piegādāt gāzi arī Latvijai, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījums vēsta, ka Krievijas gāzes giganta "Gazprom" pārstāvniecība Rīgā ilgstoši veidojusi kampaņu, lai cilvēkus Latvijā pārliecinātu, ka gāzes tirgus atvēršana kaitēs Latvijai. Taču leiši to sauc par nomelnošanas kampaņu.

LNG termināla galvenie būvniecības darbi noslēgsies vasarā. Novembrī atbrauks kuģis, uz kura atrodas termināla iekārtas. No nākamā gada sākuma tas sāks darbu, vēsta raidījums.

Lietuva šobrīd jau gandrīz noslēgusi īpašumtiesību pārdali, lai gāzes cauruļvadiem varētu pieslēgties ikviens gāzes piegādātājs. Arī jaunais Klaipēdas terminālis. Par to "Gazprom" Lietuvu sodījis – lietuviešiem kaimiņiem ir augstākās gāzes cenas Eiropā. Tomēr šonedēļ sākušās Lietuvas valdības un "Gazprom" pārrunas par iespēju cenu samazināt. Tajā nu ir ieinteresēta arī Krievija, vēsta raidījums. Ja Lietuva iegūs lētāku gāzi no ASV, Krievijas piegādes tai vairs nebūs vajadzīgas. Lietuvas prezidente jau izteikusies, ka Lietuva varētu pavisam atteikties no jauna ilgtermiņa piegādes līguma slēgšanas ar "Gazprom".

Lietuvas Enerģētikas ministrs Jaroslavs Neverovičs raidījumā norāda, ka pateicoties alternatīviem ceļiem, arī Latvija varētu saņemt gāzi. Tas nozīmē, ka nebūs nekāda papildus maksa nevienai no pusēm, lai lietotu šo termināli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!