Foto: DELFI
Lietuvas finanšu ministre Ingrīda Šimonite ceturtdien paziņojusi, ka nacionalizētās komercbankas "Snoras" likvīdie aktīvi ir mazāki par tās saistībām un valdība nevar uzņemties bankas glābšanu, jo tās problēmas nav radušās vis ekonomisku, bet bankas vadības radītu iemeslu dēļ, informē portāls "Delfi.lt".

"Iespējas apmierināt kreditoru prasības būs atkarīgas no tā, cik bankai ir īpašumu," sacīja Šimonite.

Ceturtdien Lietuvas Banka gatavojas ziņot par stāvokli "Snoras", taču, kā norādīja ministre, sākotnējā informācija liecina - banka nespēs izpildīt savas saistības pret noguldītājiem un investoriem.

Turpmākais bankas liktenis paredz iespējamu likvidāciju, rekapitalizāciju vai sadalīšanu. Valdībai jāizšķiras, kurš no variantiem radīs mazākos zaudējumus nodokļu maksātājiem.

Kā skaidro Šimonite, pēc bankas sadalīšanas "labajā" un "sliktajā" daļā, "sliktās" daļas investoriem vajadzēs samierināties ar tiem līdzekļiem, ko izdosies gūt likvidatoriem. Sākumā, protams, tiks samaksātas algas darbiniekiem un nodokļi, tad segti izdevumi par apdrošināto noguldījumu kompensācijām un atlikums sadalīts starp kreditoriem. Bijušie akcionāri nesaņems nekā.

Kā ziņots, Lietuvas valdība 16. novembrī nacionalizēja 100% "Snoras" akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam, kad Lietuvas centrālā banka saņēma informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljoni latu) vērtībā.

Pašlaik banku "Snoras" pārvalda pagaidu administrators Saimons Freklijs un viņa komanda, kurā ir 20 līdz 25 cilvēki.

Seims 17. novembrī pieņēma likumu grozījumus, kas ļaus atdalīt daļu pārņemtās bankas īpašuma un nodot to jaunai valsts dibinātai bankai. Šie grozījumi ļaus valstij nepieciešamības gadījumā atdalīt bankas labos aktīvus no sliktajiem un nodot daļu aktīvu privāta kapitāla bankai vai valsts dibinātai pagaidu bankai. 

Jau vēstīts, ka pēc notikumiem ar "Snoras"   pārbaudes veiktas arī "Latvijas Krājbankā" un šobrīd apcietināti vairāki tās bijušie vadītāji , bet banka, spriežot pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pārstāvju atzinumiem, ir bankrotējusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!