Foto: DELFI
Pusotra mēneša laikā "Snoras" bankas noguldītājiem tiks atmaksāti valsts garantētie depozīti. Apdrošinātie noguldījumi un investīcijas tiks atlīdzinātas ar citas bankas starpniecību, par Lietuvas finanšu ministres Ingrīdas Šimonītes sacīto vēsta portāls "Delfi.lt".

"Ļoti vēlos akcentēt, ka cilvēkiem nevajag satraukties. Pēc tam, kad Lietuvas Centrālā banka pieņēma tādu lēmumu [tiesā prasīt atzīt "Snoras" banku par bankrotējušu], noguldījumu apdrošināšanas iestādei ir jāizvēlas banka, kas norēķināsies ar noguldītājiem. Ceru, ka tas tiks izdarīts tuvākajā laikā," īsā preses konferencē sacījusi ministre, piebilstot, ka valsts garantētie noguldījumi ir jāizmaksā maksimums pusotra mēneša laikā.

"Snoras" bankā bija apdrošināti noguldījumi par kopumā 4,1 miljardiem litu (836 miljoniem latu). Lietuvas valdības nacionalizētās bankas vērtība tiek lēsta 4,6 miljardu litu (938 miljonu latu) apmērā.

Investīciju un noguldījumu apdrošināšanas fondā ir 1,6 miljardi litu (326 miljoni latu). Tātad fondam, pēc ministres sacītā, nāksies ņemt kredītu 2,5 miljardu litu (510 miljonu latu) apmērā. Apdrošināšanas fonds būs pirmais, kas saņems naudu no likvidējamās "Snoras" bankas īpašumu pārdošanas. To ieņēmumiem vajadzētu nosegt kredītu, jo bankai ir pietiekami daudz īpašumu.

Šimonīte sacīja, ka pēc Centrālās bankas lēmuma tiesā prasīt atzīt "Snoras" banku par bankrotējušu Lietuvai nenāksies vērsties pie Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pēc finansiālas palīdzības.

"Lietuvai ir pietiekami daudz brīvu resursu, kas patlaban nav vajadzīgi. Kā jūs zināt, nesen tika emitētas obligācijas, turklāt ir nauda tai pašā noguldījumu un investīciju apdrošināšanā, to var izmantot. Šajā ziņā mums nav plānu prasīt naudu SVF, tā kā nav tādas nepieciešamības," sacījusi Lietuvas finanšu ministre.

Visas fiziskās un juridiskās personas, kuras "Snoras" bankā bija noguldījušas līdz 100 000 eiro (nedaudz vairāk kā 70 000 latu), visu ieguldīto naudu saņems atpakaļ. Lielāku summu īpašniekiem un citiem bankas kreditoriem nāksies stāties rindā un gaidīt līdz atlikušā bankas īpašuma sadalei.

Jau vēstīts, ka Lietuvas Centrālās bankas valde ceturtdienas vakarā atzina AS "Latvijas Krājbankas" īpašnieci nacionalizēto komercbanku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu. To preses konferencē pēc Lietuvas Bankas valdes sēdes paziņoja centrālās bankas valdes priekšsēdētājs Vits Vasiļausks.

Lietuvas Bankas valde arī atcēla iepriekš pieņemtos lēmumus, ar kuriem bankai "Snoras" tika atļauts veikt atsevišķas operācijas. Tas nozīmē, ka sāks darboties noguldījumu garantēšanas mehānisms, un fiziskās un juridiskās personas varēs saņemt kompensācijas par saviem bankā "Snoras" noguldītajiem līdzekļiem līdz 345 280 litu (70 437 latu) apmērā, kā to paredz likums. Šie līdzekļi ir jāizmaksā 20 darba dienu laikā, taču šis termiņš var tikt pagarināts par 10 dienām.

"Tagad, kad mēs esam konstatējuši "caurumu" 3,4 miljardu litu (694 miljonu latu) apmērā, patiešām nav vērts tērēt nodokļu maksātāju naudu par lidmašīnu, kas nelidos," sacīja Vasiļausks.

Jau vēstīts, ka Lietuvas finanšu ministre Šimonīte ceturtdien paziņoja, ka "Snoras" ir maksātnespējīga, un tās pagaidu administrators ierosinājis banku likvidēt, rekapitalizēt vai sadalīt.

Lietuvas valdība 16.novembrī nacionalizēja 100% "Latvijas Krājbankas" lielākās īpašnieces - bankas "Snoras" - akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā.

"Latvijas Krājbankas" darbība ir apturēta kopš pirmdienas vakara, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!