Foto: AP/Scanpix/LETA
Lietuvas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienesta vadītājs Antonis Mikuļskis paziņojis, ka Lielbritānijas finanšu tehnoloģiju uzņēmuma "Revolut" darbība Lietuvā varētu radīt problēmas.

""Revolut" kā bankas ienākšana Lietuvā var radīt problēmas, jo mēs nezinām, cik būs nerezidentu, jo nerezidenti bankās ir problēma valstij. Pašlaik tādu ir maz," Mikuļskis trešdien brīdināja Lietuvas parlamenta Budžeta un finanšu komisijas sēdē, kurā skaidroja iespējamās sekas Seima lēmumam ļaut izmantot autovadītāja apliecību personas identitātes noteikšanai.

Dienesta Naudas atmazgāšanas novēršanas pārvaldes priekšnieks Viļus Pečkaitis pauda pārliecību, ka pastāv augsts risks, ka Lietuvas finanšu sistēmā caur Lielbritāniju, kur autovadītāja apliecības iegūšana ir vienkārša, var nonākt personas no reģioniem, kur darbojas teroristiskas organizācijas.

"Uzaicinot valstī dažāda veida nesaprotamus finanšu tehnoloģiju uzņēmumus, mēs riskējam ar to, ka finanšu sistēmā nonāks cilvēki ar apšaubāmu reputāciju," komisijai sacīja Pečkaitis.

Viņš brīdināja, ka atšķirībā no bankām finanšu tehnoloģiju un virtuālās naudas uzņēmumi "var pievērt acis" un nenoteikt personas valstisko piederību.

Jau vēstīts, ka "Revolut" Lietuvā veido specializētu banku, kas darbu varētu sākt jūlijā. Lietuvas Bankas pārstāvji paziņojuši, ka "Revolut" bankas licence izsniegta pēc tam, kad novērtēti ne tikai finanšu riski, bet arī uzņēmuma radītie izaicinājumi valsts drošībai, kā arī politiskie un ģeopolitiskie riski.

Specializētas bankas licence Lietuvā "Revolut" tika piešķirta pagājušā gada decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!