Foto: DELFI
Lietuvas Ģenerālprokuratūra tuvākajā laikā varētu izsaukt uz nopratināšanu bijušo Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētāju Reinoldu Šarkinu, kuram tiek pārmesta nepietiekama uzraudzība pār tagad nacionalizētās komercbankas "Snoras" darbībām, trešdien informē portāls "Delfi.lt".

Kā norādījusi Ģenerālprokuratūras sabiedrisko attiecību vadītāja Ruta Dirsene, oficiāla lēmuma par nopratināšanu vēl nav, bet šāda iespēja tiekot apspriesta.

"Netiek izslēgts, ka viņš [ Šarkins] tiks nopratināts," paziņojusi Dirsene. Viņa apstiprināja, ka prokurori varētu arī uzsākt bijušā Nacionālās bankas vadītāja un viņa kādreizējo padoto darbības pārbaudi.

Šarkins vadīja Lietuvas Banku no 2005. gada līdz 2011. gada aprīlim. Viņu amatā nomainīja Vits Vasiļausks, kurš vairākkārt paziņojis, ka, viņam sākot strādāt, situācija "Snoras" jau bijusi tik slikta, ka vairs " nav atlicis vietas manevriem".

Šarkins pagaidām atsakās no komentāriem.

Kā ziņots, Lietuvas valdība 16. novembrī nacionalizēja 100% "Snoras" akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam, kad Lietuvas centrālā banka saņēma informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljoni latu) vērtībā.

Pašlaik banku "Snoras" pārvalda pagaidu administrators Saimons Freklijs un viņa komanda, kurā ir 20 līdz 25 cilvēki.

Seims 17. novembrī pieņēma likumu grozījumus, kas ļaus atdalīt daļu pārņemtās bankas īpašuma un nodot to jaunai valsts dibinātai bankai. Šie grozījumi ļaus valstij nepieciešamības gadījumā atdalīt bankas labos aktīvus no sliktajiem un nodot daļu aktīvu privāta kapitāla bankai vai valsts dibinātai pagaidu bankai.

Bijušie bankas akcionāri Antonovs un Raimonds Baranausks izsludināti starptautiskā meklēšanā .

Jau vēstīts, ka pēc notikumiem ar "Snoras"  pārbaudes veiktas arī "Latvijas Krājbankā" un šobrīd apcietināti vairāki tās bijušie vadītāji , bet banka, spriežot pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pārstāvju atzinumiem, ir bankrotējusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!